Wanneer je inspiratie hebt om te schrijven, dan ben je klaar voor de volgende stap: het schrijven zelf. Beginnen met schrijven klinkt heel simpel, maar het is tegelijkertijd een punt waar veel schrijvers op vastlopen. Ook ik vind beginnen aan een verhaal lastig, simpelweg omdat er nog niets is. Het roept veel vragen op: werk je eerst de verhaallijn en de personages uit? Of begin je gewoon en zie je waar het schip strandt? Wat wil je vertellen? Wat wordt de openingszin? Welke namen geef je aan je personages? Het zijn allemaal goede vragen om te stellen, maar het zijn tegelijkertijd vragen die het schrijven zelf in de weg kunnen staan.

Schrijven is een vorm van expressie en daarin bestaat geen goed of fout, maar wanneer het je doel is om de nieuwe J.K. Rowling te worden, dan komt er toch iets meer kijken bij het schrijven van een verhaal. Lezers verwachten een verhaal met interessante personages, een spanningsboog, vermaak, herkenbaarheid, een duidelijk structuur, en ga zo maar door. Hoe pak je dit aan?

Go with the flow

Sommigen vinden het prettig om gewoon te beginnen met schrijven. Het verhaal vormt zich dan vanzelf tijdens het typen. Dit kan een snelle manier van schrijven zijn, omdat er wordt geschreven vanuit een zogenaamde flow: je hersenen bedenken iets en je schrijft het meteen op. De eerste versie van het manuscript zal minder gestructureerd en uitgewerkt zijn dan wanneer het verhaal van tevoren is uitgewerkt, maar het voordeel van schrijven is dat je alles net zo lang aan kunt passen totdat je tevreden bent.

Structuur

Iedereen die liever wat structuur heeft om tijdens het schrijven op terug te vallen, kunnen eerst de rode draad van het verhaal en de personages uitwerken. Je kunt dit in een tekstbestand op je computer doen, je kunt een notitieboekje vullen of je kunt een moodboard maken op Pinterest. Het is maar net wat jij het fijnst vindt. Ik vind het prettig om notitieboekje bij te houden. Hierin omschrijf ik wat ik met het verhaal wil vertellen (denk hierbij aan ‘liefde overwint alles’ of ‘na regen komt zonneschijn’), de personages (het uiterlijk en het karakter) en de opbouw van het verhaal. In het notitieboekje kan ik nog altijd dingen toevoegen of aanpassen en ik kan er altijd op terugvallen als ik even niet meer weet of ik de nieuwe liefde van hoofdpersonage nu blauwe of groene ogen heb gegeven.

Heb je je voorbereid, maar staar je alsnog naar een knipperend cursor? Zet dan een wekker van tien minuten en schrijf alles op wat in je opkomt. Mocht je niet tevreden zijn over wat je schreef dan kun je het nog altijd weggooien, maar vaak schrijf je na deze minuten gemotiveerd door.

Alles is herschrijfbaar

Hoe je ook aan je manuscript begint, wees niet bang om te schrijven. Als schrijver heb je het geluk dat niets definitief is totdat het echt op papier is gedrukt, want alles is tot die tijd aanpasbaar.