Vorige week begon ik al met mijn tips om meer te lezen en vanaf vandaag geef ik ook schrijftips. Lezen en schrijven zijn twee heel verschillende activiteiten, toch lijken de eerste tips die ik geef op elkaar. Ik geloof namelijk dat je om iets te doen gemotiveerd en geïnspireerd moet zijn. Hoe vind je de inspiratie om te schrijven?

Blijf geïnspireerd

Ga op zoek naar jouw inspiratiebron. Waarom wil je schrijven? Droom je van een eigen roman? Kun je jezelf goed uiten wanneer je schrijft? Moet jouw levensverhaal verteld worden? Of heb je veel fantasie? Ga op zoek naar die ene reden waarom jij wilt schrijven. Het is belangrijk om je hier regelmatig aan te herinneren, want als iets nog geen gewoonte is, dan is het in het begin vaak lastig om er echt aan te beginnen en het vol te houden.

Volg schrijvers en schrijfcoaches op social media

Anderen volgen op social media is een laagdrempelige manier om op de hoogte te blijven van de schrijfwereld. Verschillende mensen delen fijne schrijftips of laten foto’s zien van hoe ze zelf aan hun boek werken. Zo deelt schrijfster Sandra Bernart momenteel duidelijke tips die ik met plezier volg. Ga op zoek naar mensen die jou inspireren en volg ze.

Meld je aan voor een schrijfcursus

Zelf heb ik verschillende schrijfcursussen gevolgd en ik heb nog nooit zo veel geschreven als toen. Ik vond het heerlijk dat iemand opdrachten gaf waarmee ik aan de slag kon, om vervolgens weer feedback te krijgen. Je leert er dus ook nog eens veel van.

Stel jezelf een doel

Wanneer je een doel hebt, zul je sneller achter je computer gaan zitten om te schrijven. Stel wel een doel dat haalbaar is. Als je op dit moment nooit schrijft, dan is het misschien iets te ambitieus om binnen drie weken je eerste roman te schrijven. Stel jezelf als doel om 1000 woorden per week te schrijven, want dan heb je na een jaar de eerste versie van een manuscript. Of geef jezelf de tijd om je voor te bereiden op NaNoWriMo. Een andere mogelijkheid is dat je een boek over schrijven koopt. En zo zijn er nog duizenden andere doelen waar je voor kunt gaan. Kies er een die bij je past.

Opdracht

Ga op zoek naar de reden waarom je wilt schrijven en stel jezelf een doel. Schrijf dit doel op op een plek waar je regelmatig kijkt, zodat je wordt gemotiveerd om te schrijven.

Over twee weken verschijnt er een nieuwe blogposts met tips om echt te beginnen met schrijven. Werk je eerst de verhaallijn en de personages uit? Of begin je gewoon en zie je waar het schip strandt?

Heb je nog vragen, opmerkingen of zin in een praatje? Neem dan contact met me op via social media of via info@hoofdstuk12.nl.