Nu we allemaal thuiszitten is mijn vermoeden dat er dit jaar meer schrijvers meedoen aan National Novel Writing Month. NaNoWriMo is een jaarlijks evenement waarbij mensen in november vijftigduizend woorden schrijven. Is dat makkelijk? Nee. Is het mogelijk? Ja. Ik deel vandaag vijf tips, zodat je vanaf morgen aan de slag kunt met je manuscript.

Laat je perfectionisme los

Het voordeel van schrijven is dat je geen hartchirurg bent (of ja, dat zou kunnen, maar wanneer je schrijft hoef je niet te opereren). Met andere woorden: het hoeft dus niet in één keer perfect te zijn. Er hangen geen levens vanaf. Laat het verhaal uit je vingers komen tot je de eerste versie hebt geschreven. Daarna kun je alles nalezen en gaan herschrijven totdat je tevreden bent. Vervolgens kun je het manuscript laten proeflezen. Een kritische lezer ziet namelijk meer dan jij alleen en kan je helpen om het verhaal naar een hoger niveau te tillen. Tijdens NaNoWriMo draait het puur en alleen om het schrijven van de eerste versie van 50.000 woorden. De rest komt erna, dus geniet gewoon van het ontstaan van je boek.

Bedenk van tevoren de rode lijn van je verhaal

Wat wil je vertellen? Je hoeft dit niet tot in de details uit te werken, maar het is fijn om te weten wat de basis van je verhaal is.

Bijvoorbeeld: hoofdpersonage Anne wordt verliefd op een onbereikbare dj en besluit hem te volgen tijdens zijn tour. Ze komt tot de ontdekking dat de dj in het dagelijkse leven helemaal geen leuk persoon is, maar dan valt ze voor de teruggetrokken lichttechnicus die het moeilijk vindt om contact te maken.

Mocht je ergens vastlopen, dan heb je deze basis altijd achter de hand. Als het verhaal tijdens het schrijfproces een heel andere richting opgaat, waardoor de basis niet meer klopt, dan kun je je altijd afvragen wat je de lezer uiteindelijk mee wilt geven. Denk aan ‘liefde overwint alles’ of ‘er is altijd licht aan het einde van de tunnel’. Dat kan net het duwtje in de juiste richting zijn om verder te schrijven.

Maak een plan

Een boek schrijven is een heel proces, dus het is handig om te weten hoe je het aan gaat pakken. Wil je bijvoorbeeld dagelijks een bepaald aantal woorden schrijven of plan je liever iedere week twee dagdelen in om aan je manuscript te werken? Wat prettig werkt is voor iedereen anders. Houd het doel van vijftigduizend woorden in dertig dagen in je achterhoofd en houd er rekening mee dat er soms momenten zonder inspiratie zullen zijn of dat je vastloopt. Maak ruimte voor dit soort momenten, zodat je niet in de stress schiet als het even tegenzit en bedenk ook wat je dan wel gaat doen. Als ik vastloop dan werk ik bijvoorbeeld personages of de omgeving verder uit. Door te schrijven kan het beeld hiervan tussendoor veranderen en zo heb je alles weer up-to-date. Of ik bespreek waar ik tegenaanloop met mensen in mijn omgeving. Anderen hebben soms de gouden tip om weer verder te gaan. Bij gebrek aan inspiratie ga ik niet bij de pakken neer zitten, maar ga ik een stuk wandelen (verandering van omgeving doet soms wonderen), doe ik iets anders creatiefs of ik pak een boek in het genre dat ik schrijf om inspiratie op te doen. Ik beloof je dat dit je meer oplevert dan balen dat het schrijven niet lukt.

Vergeet jezelf niet

Een boek schrijven in een korte periode kost veel vrije tijd, maar verlies jezelf niet uit het oog. Schrijven is leuk en het is nog leuker als je uitgerust en zonder honger achter je laptop zit om je personages tot leven te laten komen. Daarnaast werkt jezelf belonen als je een bepaald doel heb gehaald voor veel mensen goed. Trakteer jezelf bij iedere tienduizend woorden op een luxe koffie of iets lekkers en beloon jezelf met iets groters als je het doel van vijftigduizend woorden hebt gehaald.

Meld je aan bij NaNoWriMo

Je kunt jezelf gratis bij NaNoWriMo inschrijven. Hierdoor doe je officieel mee, kun je je eigen proces bijhouden en in contact komen met andere schrijvers. Het hoeft uiteraard niet, maar het kan een extra stok achter de deur zijn om te blijven schrijven. Daarnaast is contact met andere schrijvers uiteraard ook heel motiverend en gezellig.

De (mentale) voorbereidingen kunnen beginnen. Vanaf morgen mogen de eerste woorden worden geschreven. Doe jij dit jaar mee?

Wil je beginnen, maar weet je nog niet goed hoe? Stuur dan een mail naar info@hoofdstuk12.nl. Ik help je als schrijfcoach graag!