Wie begint met schrijven droomt vaak van het uitgeven van een boek of bundel. Het is een mooi doel, maar hoe begin je met schrijven en hoe blijf je schrijven totdat je je eigen boek in handen hebt? Ik deel dit jaar regelmatig schrijftips, zodat je lekker aan de slag kunt.

Vreemde schrijftip

Een paar jaar geleden interviewde ik de Zweedse auteur Håkan Nesser. Hij gaf aan hoe belangrijk het is om als schrijver veel te lezen. En dat ben ik met hem eens. Mijn eerste tip lijkt misschien een vreemde schrijftip, maar is in mijn ogen wel een belangrijk onderdeel van het schrijven. Om iets op papier te zetten, zul je namelijk eerst moeten weten wat je wilt schrijven en hoe je dat kunt doen. Om dit te ontdekken kun je het beste beginnen met … lezen.

Lees

Misschien lees je al veel en weet je al wat jouw genre is. Top! Zo niet, kies dan eens een aantal boeken in verschillende genres uit en kijk welke boeken jou het meeste boeien. Er is namelijk een grote kans dat wat je graag leest, je dat ook graag schrijft. Bewust of onbewust leer je het genre beter kennen en zal het ook makkelijker zijn om te schrijven. Je hebt namelijk al verschillende voorbeelden gezien van hoe het ‘moet’.

Ga op onderzoek uit

Als je weet op welk genre je wilt richten, ga dan eens op onderzoek uit. Kies een aantal van je favoriete boeken van verschillende auteurs. Lees de boeken en sta tijdens het lezen regelmatig stil bij wat dit boek zo interessant maakt. Komt het door de romantiek, de spanning, de schrijfstijl of nog iets heel anders? Hoe zorgt de schrijver ervoor dat juist dit je boeit? Maakt de schrijver gebruik van een bepaalde opbouw? Weet jij als lezer al iets wat een personage niet weet? Herken je jezelf in een personage? Het kan van alles zijn. Ontdek wat voor jouw belangrijk is.

Schrijf het op

Schrijf al je ontdekkingen op. Misschien geeft het je meteen inspiratie voor je eigen verhaal. Misschien wil je eerst wat experimenteren voordat je aan het echte werk begint. Of misschien wil je nog meer lezen om te ontdekken waar een boek uit kan bestaan. Wat het ook met je doet, je hebt een eerste belangrijke basis gelegd.