Wie begint met schrijven droomt vaak van het uitgeven van een boek of bundel. Het is een mooi doel, maar hoe begin je met schrijven en hoe blijf je schrijven totdat je je eigen boek in handen hebt? Ik deel dit jaar regelmatig schrijftips, zodat je lekker aan de slag kunt.

Schrijven, schrijven en nog meer schrijven

Of je nu talent hebt of niet, iedereen kan leren schrijven. Hoe leuk schrijven ook is, het is niet altijd even simpel. Door veel te oefenen maak je het jezelf makkelijker en daarom is het belangrijk dat je veel schrijft. Het liefste iedere dag. Dit klinkt als een hele opgave, maar dat hoeft het niet te zijn. Je hoeft niet dagelijks een hoofdstuk of een heel nieuw gedicht te schrijven. Het draait er vooral om dat je de schrijver in jezelf traint.

Zorg dat je altijd kunt schrijven

Iedereen heeft tegenwoordig wel een smartphone met een notitiefunctie, maar als je net als ik liever op papier krabbelt, kun je ook een klein notitieboek aanschaffen. Zorg ervoor dat je je telefoon of notitieboekje altijd bij de hand hebt. Zo kunt je alle inspiratie die oppopt meteen opschrijven. Ga daarnaast dagelijks tien minuten zitten en schrijf wat in je opkomt. Het hoeft niet perse bruikbaar te zijn, maar zo train je wel je schrijfspier. Schrijven zonder een specifiek doel is niet alleen leerzaam, maar kan ook heel ontspannend werken.

Maak schrijfoefeningen

Naast hersenloos schrijven, is het maken van schrijfoefeningen ook heel nuttig. Het zorgt ervoor dat je nieuwe dingen leert en dat je over je eigen grenzen kijkt. Schrijf bijvoorbeeld een kort verhaal in de eerste persoon. Kies vervolgens een ander hoofdpersonage met een andere achtergrond en vanuit een ander perspectief. Herschrijf vervolgens je verhaal.

Nu, hup, aan de slag! Volgende week deel ik weer een nieuwe schrijftip.