Een aantal jaar geleden las ik Redenen om te blijven leven waarin Matt Haig schreef over zijn depressie. Haigs verhaal maakte indruk op mij en ik was benieuwd naar zijn andere werk. Waarom het jaren heeft geduurd voordat ik weer een boek van Haig las, weet ik ook niet. Hoogstwaarschijnlijk is het mijn nog veel te hoge stapel ongelezen boeken in de kast. Laatst ging ik weer eens naar de bibliotheek en daar nam ik De wezens mee en ik las het boek in twee dagen uit.

Een verstekeling met een missie

Andrew Martin is een professor die een onmogelijke wiskundige stelling oplost, maar dit is niet zonder gevaar. Om deze reden wordt er een buitenaardse verstekeling naar de aarde gestuurd om het bewijs te vernietigen. De echte Andrew Martin is op dat moment al uit de weg geruimd, zodat de verstekeling ongemerkt zijn missie uit kan voeren in Andrews lichaam. Maar bovenal moet hij deze, vreemde, menselijke wezens leren begrijpen.

Omgedraaide rollen

Matt Haig maakt in De wezens creatieve en interessante keuzes door de rollen om te draaien. Deze keer bezoekt de mens geen andere planeet, maar komt er een vreemdeling naar de aarde en wordt de mens bekeken door de ogen van een vreemde. Laat dat nu eens erg interessant zijn. Haig heeft zich goed ingeleefd door de verstekeling met zowel de dingen die wij als vanzelfsprekend beschouwen als als diepere zaken te confronteren. Zo loopt de vreemdeling in Andrews lichaam naakt over de weg tijdens zijn eerste nacht op aarde en snapt hij niet waarom mensen daarop reageren. Bovenal zien mensen er in zijn ogen maar vreemd uit met hun uitstekende neuzen.

Kritiek op de mensheid

De boodschap die Haig met De wezens wil overbrengen gaat verder dan ons uiterlijk. Hij geeft via de neppe Andrew commentaar op onze wetten en regels. Er zijn heel veel dingen die we ooit hebben verzonnen, maar er eigenlijk niet toedoen. Al zijn er uiteraard ook genoeg zaken die er wel toedoen. Matt Haig haakt op dit laatste in met onder andere de wiskundige stelling. Want is ons verlangen naar meer kennis eigenlijk wel goed? En vanaf welk moment zijn we als mens in plaats van ontwikkelend, destructief bezig?

Het lijkt dan ook bijna dat De wezens alleen maar kritiek geeft op de mensheid, maar dat is niet zo. De echte Andrew blijkt namelijk niet zo aardig. Zijn relatie met zijn vrouw en zoon is slecht en er zijn niet veel anderen die hem wel mogen. Wanneer zijn vrouw hem heeft opgehaald na een nacht naaktlopen, denken ze dat hij door de druk op zijn werk is doorgedraaid. Terwijl zij voor hem zorgt, wordt de verstekeling verliefd op haar en bouwt een band op met zijn zoon. Hij zal moeten kiezen tussen zijn missie voltooien en terugkeren naar zijn planeet of voor altijd op aarde blijven.

De wezens heeft alles wat een boek nodig heeft

De wezens is een kritisch boek dat reflecteert op de mensheid, maar dat bovenal met veel plezier gelezen kan worden. De sociale onhandigheid van de verstekeling levert grappige momenten op en het contact met zijn gezin is soms vertederend. Ik las de eerste pagina’s de eerste dag en de dag erna las ik in een ruk de overige 300 bladzijden. Ik heb tijdens het lezen nagedacht, gelachen, meegeleefd, en in spanning gezeten en dat is alles wat een boek nodig heeft.

5/5

De wezens – Matt Haig – 320 pagina’s – Lebowski – mei 2017 – 9789048838042 – €19,99