De macht ligt al eeuwen bij mannen wanneer vrouwen ontdekken dat ze een bijzondere kracht hebben. Met de kleinste handeling kunnen ze iedereen met een soort bliksem pijn doen en in het ergste geval zelfs doden. Al snel blijkt dat bijna iedere vrouw deze kracht bezit en breekt er wereldwijd paniek uit. In De macht wordt dit nieuwe tijdperk beschreven in een manuscript aan de hand van de levens van vier personen.

3 vrouwen, 1 man

Een van deze personen is Roxy. Ze komt uit een crimineel milieu en ziet hoe haar moeder wordt vermoord. Zij wil niet alleen wraak nemen op de moordenaars, maar ze wil zichzelf ook bewijzen tegenover haar familie. Vervolgens is er Tunde, het enige mannelijke perspectief, die als journalist verslag doet van de opkomende machtige vrouwen en gevaar niet uit de weg gaat. Margot zit in de politiek en ambieert hogere functies, maar heeft concurrentie van mannen. Alsof dit niet lastig genoeg is blijkt haar dochter Jos de kracht te bezitten. Tenslotte wordt ook het leven van Allie beschreven, die als kind weinig goede herinneringen heeft overgehouden aan haar leven als pleegkind. Allie hoort een stem die ervoor zorgt dat ze een religieus persoon wordt voor vrouwen die de kracht bezitten.

De vrouwen worden door hun kracht steeds sterker en alles wat ooit machthebbend was krijgt steeds minder invloed. Denk niet alleen aan mannen zelf, maar ook aan de kerk en de media. Deze groepen komen in verzet en willen alles behalve machtige vrouwen in de wereld. En zoals altijd wanneer groepen met belangenverschillen tegenover elkaar komen te staan, verloopt dit alles behalve vredig.

Gevoelige thema’s

Schrijfster en gamedesigner Naomi Alderman haalt gevoelige thema’s aan en reflecteert hiermee op onze hedendaagse cultuur. Dit is een roman die het belang van fictie laat zien, doordat het onderwerpen aankaart waarvan we ons bewust zijn (denk bijvoorbeeld aan seksisme), maar dan wel op een heel andere manier dan hoe het in de realiteit wordt gedaan. Alderman drukt de lezer met de neus op de feiten van hoe het zou kunnen zijn.

Eigenlijk niet zo feministisch

Hoe goed bovenstaande ook is, valt daar toch het één en ander op aan te merken. De vrouwen krijgen namelijk pas macht op het moment dat ze een kracht krijgen waarmee ze anderen ernstig kunnen verwonden. Hiermee geeft Alderman aan dat vrouwen pas boven de man kunnen staan wanneer ze iets extra’s bezitten, iets dodelijks in dit geval. Bij een verdere interpretatie houdt dit dus in dat de gewone hedendaagse vrouw zonder superheldenkrachten pas meer kan worden als ze iets heeft wat ze in kan zetten als wapen. In mijn ogen is dat alles behalve feministisch. Waarom is het niet genoeg om gewoon vrouw te zijn? Het is niet zo dat in mijn ogen de vrouw boven de man moet komen te staan en ook de oorlogen in dit boek mogen bespaard blijven, maar is het gelijkheid waar we naar moeten streven. Na het lezen van De macht blijkt dat ook daarvoor nog verschillende patronen moeten worden doorbroken.

Zet aan het denken

De macht van Naomi Alderman is in een bijzondere vorm gegoten en doet wat het moet doen: het zet je aan het denken. Kunnen we gelijken van elkaar zijn? Of zal er altijd een groep zijn die boven de rest staat? Als we Alderman moeten geloven dan is het dat laatste en is de wereld ook met de vrouw aan de macht niet gered.

3/5

De macht – Naomi Alderman – 400 pagina’s – Atlas Contact  – 2018 – vertaald door Astrid Huisman en Roos can de Wardt – 9789025451868

 

Met dank aan uitgeverij Atlas Contact voor het recensie-exemplaar.