Martha is goed in het stellen van vragen waar ik echt even over na moet denken. Zo ook deze: welk gevoel geeft een boek jou? Want wat doet een boek met mij?

Een andere wereld

Mijn vriend speelt graag VR-games, spellen waarbij je jezelf echt in een andere omgeving waant. Lezen verschilt hier eigenlijk niet zoveel van, behalve dat je fantasie zelf het beeld moet maken. Lezen is namelijk een bijzonder proces. Het brengt je naar andere werelden, geeft je een kijkje in andermans hoofd, het laat je lachen en laat je huilen om personages die in de realiteit (vaak) niet bestaan. Het breidt als het ware onze wereld uit naar wat er ook had kunnen zijn. Dat vind ik persoonlijk één van de mooiste dingen aan romans.

Inspanning of ontspanning

Een boek geeft mij het gevoel even ergens anders en soms zelfs iemand anders te zijn. Het is een uitstapje naar een plek zonder mijn eigen problemen, een plek waar ik kan leren van fouten van anderen of even kan genieten van zonnig strand terwijl het in Nederland 15 graden is. Het is dan ook, afhankelijk van het boek, inspanning of ontspanning. Sommige boeken vergen meer concentratie, meer emotie en meer geduld dan andere boeken.

Lezen is niet altijd fijn

Over geduld gesproken: niet ieder boek is goed. Door mijn studie heb ik veel geleerd over hoe een verhaal in elkaar kan zitten en als een boek niet goed is dan let ik onbewust meteen op alles waardoor de roman mij niet de voldoening geeft die ik ben gewend. Het gevolg is dat er dan een wonder moet gebeuren wil ik nog in het verhaal komen. Dat zijn de momenten waarop lezen me toch een minder fijn gevoel geeft.

Even ergens anders

Gelukkig lees ik vaker goede boeken dan slechte, dus dat scheelt een heleboel frustratie. Laat ik mijn antwoord even kort samenvatten: een boek geeft mij het gevoel heel even ergens anders te zijn terwijl ik ondertussen gewoon thuis op de bank zit. Een goedkopere vakantie bestaat er denk ik niet.