Je hebt van die steden waar je je ogen uitkijkt. Brugge is zo’n stad. Mijn vriend en ik wilden dan ook al jaren naar deze Belgische trekpleister, maar we gingen nooit. Een paar maanden geleden waren we tien jaar samen en kreeg ik een weekendje Brugge cadeau. Zodoende stonden we afgelopen weekend in een regenachtig, maar betoverend Brugge.

De eerste dag viel het reuze mee met de regen en scheen de zon zelfs. We besloten om door het centrum te wandelen, want er viel al slenterend genoeg te zien. Op de Burg gingen we naar de Basiliek van het Heilig Bloed. Hier ligt een reliek van het bloed van Jezus. Ik vraag me altijd af tot in hoeverre zoiets te bewijzen is, maar of het nu bloed van Jezus is of niet, het is heel oud en niet iets wat je dagelijks ziet. De kerk zelf was overigens erg mooi. Vervolgens doken we Historium in, een museum over de tijd van Jan van Eyck. Er wordt in dit museum aan de hand van video en ruimte de sfeer van de Gouden Eeuw geschetst. Mooi gemaakt en leerzaam, ook voor kinderen.

Een stad als Brugge nodigt met de oude straatjes uit tot boeken kopen. Ik bezocht verschillende boekhandels en De Reyghere was uiteindelijk mijn favoriet. De winkel is erg knus en ze verkochten veel literatuur, waaronder poëzie. Er waren constant mensen in de winkel, dus ik heb niet echt goede foto’s kunnen maken. Gelukkig hebben we Google voor een goede sfeerimpressie. Ik nam uiteindelijk drie boeken mee naar huis, maar welke boeken dat zijn bewaar ik voor een andere blogpost.

De tweede dag bezochten we de Onze-Lieve-Vrouwekerk, waar normaal het beeld Madonna met kind van Michelangelo te zien is. Ik wilde dit beeld heel graag zien, maar vanwege werkzaamheden was dit niet mogelijk. Er stond wel een replica en de rest van de kerk was interessant, dus ik heb me er alsnog vermaakt. Mijn vriend wilde naar het Torture Museum en stiekem was het best interessant om te zien hoe mensen door de eeuwen heen zijn gestraft. In de avond aten we stoofvlees en dronken we bier, want waarom zou je anders naar België gaan? We haalden bonbons als toetje, die we al lezend in bed opaten. Ik weet geen betere manier om zaterdagavond te vieren.

De laatste dag liepen we nog wat rond en bezochten het stadhuis, wat ook weer erg imposant was. Vervolgens kochten we nog een chocoladewinkel leeg voor onszelf en als cadeautje voor familie. Je knippert een keer met je ogen en het weekend is voorbij, maar we hebben ons goed vermaakt bij de gezellige zuiderburen.