Ruim een week geleden begon ik met een social media-dieet. Veertig dagen lang minder ik mijn social media-gebruik tot alleen het hoognodige: ik plaats blogberichten, kijk één a twee keer per dag om te zien waar de rest van de wereld zich mee bezighoudt en om op jullie te reageren. Verder post ik af en toe een bericht of foto, maar ik open mijn social media-apps niet meer tussendoor. Iets wat ik hiervoor dus wel deed, wat resulteerde dat ik met in één hand een boek en in de andere mijn telefoon leefde. De eerste week is inmiddels achter de rug. Is het gelukt? Had ik afkickverschijnselen? En had ik nu ook echt tijd over?

Het is lastig

Het is echt een gewoonte van mij om constant naar mijn telefoon te grijpen: even kijken op Instagram, Twitter en Facebook. Dat herhaalde ik ieder half uur tenzij ik echt heel gefocust was op iets, maar dat is zeldzaam, want ik heb de concentratie van een goudvis. De eerste dagen had ik dan ook constant de neiging om bij ieder beetje afleiding naar mijn iPhone te grijpen. Uiteindelijk heb ik mijn telefoon onder een kussen gelegd, uit het zicht, maar wel in de buurt voor het geval iemand mij zou bellen. Dan grijp je toch net iets minder snel naar dat kleine scherm. Het lukte prima, maar na zeven dag voel ik nog steeds een drang om regelmatig door bijvoorbeeld Twitter te scrollen. Vooral als ik een film of serie kijk en mijn aandacht even verslapt of als ik veel stress heb.

Bewustwording

Ik heb een paar keer bijgehouden hoe lang ik bezig ben met een bewust rondje social media. Dat is meestal toch een half uur. Dat twee keer per dag betekent dat ik alsnog een uur per dag online ben. Ik vind dat eigenlijk nog best veel tijd, maar ik durf er even niet over na te denken hoeveel tijd ik hiervoor kwijt was. Toch zijn die twee keer per dag genoeg om bij te blijven en ben ik dan ook echt alleen hiermee bezig. Het voelt als een soort ontspanning in plaats van een snel tussendoortje.

Productiever dan ooit

Of ja, ooit…in ieder geval productiever dan ik de afgelopen tijd ben geweest. Ik werkte zoals gewoonlijk aan mijn scriptie. Dat was denk ik de grootste uitdaging, want ik heb normaal altijd Twitter openstaan op mijn laptop: ter afleiding als mijn concentratie op is, om te klagen als iets niet lukt, om contact te zoeken, enzovoort. Ik heb het uiteindelijk niet gedaan, wat resulteerde in meer aandacht voor mijn scriptie. Ik vierde mijn verjaardag voor vrienden en daar zat ook best veel tijd in. Naast de voorbereidingen, het feest zelf en het opruimen, las ik dat weekend twee boeken. Dunne boeken, maar ik las ze wel en ging daarnaast ook nog op bezoek bij mijn ouders. Dat zou me normaal dus nooit lukken. Verder besloot ik klusjes op te pakken die lang zijn blijven liggen. Zo ruimde ik mijn kledingkast op, pleegde telefoontjes, mediteerde weer eens en ik spon twee strengen wol.

Heb ik een keer valsgespeeld?

Ja. Maandagavond had ik bezoek, alleen mannen. Mijn vriend ging met ze in discussie over Dungeons & Dragons en die gesprekken duren nog langer dan die van telefonerende vrouwen. Na tien minuten verveelde ik me te pletter en had geen boek bij de hand, dus ja, toen heb ik toch even rondgehangen op Twitter en Instagram.

Komende week

Ik wil vooral doorgaan met de kleine klusjes, want die blijven normaal altijd liggen. Ik heb met mezelf afgesproken ik iets doe op iedere dag die niet zit volgepland. Een kastje opruimen, een afspraak maken, een tas ondersteboven keren, mijn haren verven, een sollicitatiebrief schrijven of nieuwe kleren kopen. Aan dat laatste heb ik overigens een spuughekel, maar soms moet het toch. Bovenal ga ik verder met mijn social media-dieet, in de hoop dat ik ook na deze veertig dagen niet meer vastgegroeid zit aan mijn telefoon.