Ik ging weer eens naar Schotland, want dat is zo’n land waar je nooit uitgekeken raakt. Ook deze keer snoof ik wat cultuur en natuur, terwijl ik ondertussen regelmatig mijn camera trok. Het resultaat vind je in deze blogpost.

Rosslyn Chapel en Linlithgow Palace

De eerste dag hadden we typisch Schots weer: regen. We besloten eerst de droogte op te zoeken om te eten en vervolgens brachten we een bezoekje aan Rosslyn Chapel. Hier is een stuk voor De Da Vinci Code opgenomen en de kapel zelf was erg overweldigend, maar helaas mocht je er binnen geen foto’s maken.

Het weer leek vervolgens wat beter te worden en we besloten naar de geboorteplek van Mary, Queen of Scots, te gaan: Linlithgow Palace. Het was ondertussen stevig gaan regenen en het paleis bleek dakloos. Mijn vriend vond dat wel sfeervol, maar de rest zocht toch regelmatig even een droog plekje op.

En als je kunt schuilen in een openhaard, waarom niet?

Het was nat, het was koud (op sommige plekken lag zelfs nog wat sneeuw) en het waaide behoorlijk hard, maar dat weerhield ons er niet van om van het uitzicht vanaf de toren te genieten.

Ook vanuit verschillende raampjes was er een mooi uitzicht op het meer.

Blair Athol Distillery en Falls of Bruar

De dag erna besloten we een rondleiding te volgens in een whiskystokerij en ook een glaasje te proeven. Ik ben geen whiskydrinker, maar deze vond ik verrassend genoeg wel lekker. Natuurlijk zijn juist deze flessen alleen te koop op bepaalde plekken in Schotland, dus ik besloot er één mee te nemen.

Het weer was die dag een stuk beter en dat betekende dat we de natuur in konden. Niet ver van de stokerij vandaan liggen de Falls of Bruar. Dichter Robert Burns schreef een gedicht over dit gebied en ik waande me meteen in de Boekenweek.

Edinburgh

Mijn vriend en ik pasten een dag op ons neefje. De dag erna vertrokken we alweer naar huis, maar we moesten de ochtend en middag overbruggen. We besloten naar Edinburgh te gaan, omdat het vliegveld vanuit daar makkelijk te bereiken is. Ik eiste een Schots ontbijt, want dat leek mij wel een goede basis voor een lange dag. En ik hou gewoon van haggis.

In de middag slenterden we door het National Museum of Scotland, want de entree was gratis en het is groot genoeg om er uren rond te kunnen dwalen. Ze exposeren er natuur, cultuur, techniek, de geschiedenis van Schotland en vast nog veel meer waar wij niet aan toegekomen zijn.

Op het dak genoten we nog van een uitzicht over de stad.

En toen was het alweer tijd om naar huis te gaan.