Trek je kilt en de whiskey uit de kast, want het is de komende dagen Schotse week op Hoofdstuk 12! De afgelopen maanden nam ik vaker een vliegtuig dan ooit te voren naar het noorden van Groot-Brittannië om familie van mijn vriend te bezoeken. Ondanks dat op visite gaan bij familie die je niet wekelijks ziet erg fijn is, vraagt Schotland ook altijd om een wandeling. De natuur is in ieder seizoen om bij weg te dromen en ik verander hierdoor iedere keer weer in een amateuristische berggeit. Ik kan het daarna niet laten om de schoonheid met mijn Instagramvolgers te delen en de foto’s worden altijd met veel enthousiasme ontvangen. Vandaar dat ik vandaag begin met een aantal foto’s van mijn laatste twee tripjes, één in de herfst en één de winter. Hiermee hoop ik de sfeer te zetten, waarna ik donderdag een lijst met Schotse romans plaats en zaterdag afsluit met de klassieker die ik tijdens mijn laatste reis naar Schotland las.

Herfstwandelingen

Eind oktober reisde ik af naar een plek vlakbij Stirling. Iedere ochtend was alsof ik ontwaakte in een droom, want zeg nu zelf, dit is toch een prachtig uitzicht?  De dag voor Halloween, een feest dat daar echt gevierd wordt (en wij domme Nederlanders hadden natuurlijk geen snoep in huis…), maakte we een wandeling naar een kasteel. Door de mist was ik meteen in de stemming om te griezelen.

Bijna nergens in Europa zijn de meren zo prachtig als in Schotland. Dit simpele meertje valt misschien een beetje tegen, maar rustgevend was het wel.

We vlogen ‘s avonds pas terug en besloten de eerste heuvel die als het begin van de Highlands wordt gezien omhoog te lopen. Verschillende Schotten gebruiken deze plek om hard te lopen, maar gewoon wandelend vond ik het al zwaar genoeg. Het uitzicht op de loslopende koeien en over Stirling was het overigens meer dan waard. En de zon scheen, gelukkiger kon je me niet maken.

Winterwandeling

Eind januari dook ik de Schotse natuur nog een keer in. Deze keer dwaalde ik langs watervallen, stroompjes, glibberde naar beneden over sneeuw en had een prachtig uitzicht op witte bergtoppen. Mijn telefoon was het alleen niet eens met de kou en besloot uit te vallen. Dag foto’s.

Schotland heeft overigens zo veel meer dan deze kleine stukjes natuur. Ik ben ooit eens verder de highlands ingegaan om te wandelen, maar heb het halverwege opgegeven omdat er afgronden op de route lagen. Mijn hoogtevrees was het daar niet mee eens. Daarnaast zijn er ook nog prachtige steden om te bezoeken. Denk aan Stirling met het Wallace Monument, Edinburgh met een indrukwekkend kasteel en Glasgow met inwoners die ik echt niet kan verstaan. Ik ben mijn hart inmiddels een beetje aan dit kleine stukje wereld verloren.