Lezen is mijn hobby sinds ik een boek vast kan houden. Ik kon altijd verdwalen in verhalen en daardoor lekker ontspannen. Toch merk ik dat ik de laatste tijd niet meer relaxt op de bank hang met een boek, maar dat ik iedere pagina kritisch bekijk. Hiervoor moet ik de universiteit bedanken, waar ik vaak een boek per week moest lezen om er vervolgens (met aanvullende literatuur) iets kritisch over te kunnen zeggen. Ook in een recensie wil ik mijn mening goed kunnen onderbouwen en dat kost iets meer concentratie tijdens het lezen dan dat je op vakantie met een boek aan het strand ligt, maar ik hoef hier geen wetenschappelijke teksten te schrijven en toch lees ik al mijn boeken met deze insteek, waardoor ik vaak vermoeid een boek dichtsla in plaats van ontspannen.

Mijn innerlijke criticus

Het begon me vooral op te vallen nu ik Het achtste leven (voor Brilka) aan het lezen ben. Prachtig boek. Eén van de mooiste die ik de afgelopen periode in mijn handen heb gehad, maar toch gaat mijn aandacht naar alles wat in mijn ogen beter had gekund en naar achterliggende wetenschappelijke theorieën. Daarnaast wilde ik het zo snel mogelijk uit hebben, want ik ben het nu eenmaal gewend om met strakke deadlines te werken. Maar een boek van ruim 1200 pagina’s lees je niet in een week uit, ook niet in twee en al helemaal niet als daar ook nog eens andere recensie-exemplaren tussendoor komen. Ik ben te streng voor mezelf en voor het boek waardoor lezen eerder stress oplevert dan ontspanning.

Mindfulness en lezen

Een half jaar geleden begon ik met het beoefenen van mindfulness en ik vroeg me af of ik dit niet toe kon passen op mijn leesgedrag. Het antwoord is ‘ja’. Ik ga niet beweren dat ik nu alles weer heel ontspannen lees, want het heeft tijd nodig, maar ik lees wel al met meer plezier. Voor wie niet weet wat mindfulness is: het draait kort gezegd om in het hier en nu leven. Dat doe je vooral door dingen heel bewust te doen, dus ik ben heel bewust gaan lezen. Gewoon lezen en verder niks. Mijn mening kan ik achteraf ook vormen en daardoor wordt het verhaal dat ik lees niet constant onderbroken door mijn irritante innerlijke criticus.

Mindful lezen in vijf stappen

Voor iedereen die zich in bovenstaande herkent of gewoon nieuwsgierig is, dit is hoe ik mindful lees in vijf stappen.

  1. Ga zitten met je boek en richt je eerst op het zitten. Zorg ervoor dat je een comfortabele houding aanneemt op een plek zonder te veel afleiding.
  2. Lees één tot twee pagina’s om even aan het lezen te wennen.
  3. Lees nu heel bewust verder. Alleen lezen. Laat het verhaal in je hoofd ontstaan, maar laat je niet afleiden door andere gedachten of kritiek.
  4. Sta na het lezen van een hoofdstuk, of op een ander punt als je een boek leest zonder hoofdstukken, even stil bij wat dit stuk tekst met je heeft gedaan en waarom.
  5. Lees daarna weer verder en herhaal stap 3 en 4.

De rust van het lezen

Voor mij zorgt dit ervoor dat ik niet om de drie regels aantekeningen maak of wordt onderbroken door mijn meningen en gedachten. Ik lees nu weer echt het verhaal om achteraf te bedenken wat ik ervan vond. Dat zorgt voor veel meer rust, een betere ervaring van het boek én ik vermoed ook betere recensies.