Het is vandaag internationale vrouwendag, de ideale dag om vrouwelijke auteurs in het zonnetje te zetten. Of dat was tenminste mijn idee. Want ter voorbereiding van deze blogpost stond ik voor mijn uitpuilende boekenkast toen me iets opviel. Iets waar ik mezelf heel hard voor moet schamen: er staan bijna geen schrijfsters in…

Ik stond uiteindelijk met een Op de Beeck, een Rowling en Haratischwili in mijn handen. Ik vond nog wat andere vrouwen, maar bijna allemaal ongelezen. Dus laten we even eerlijk zijn, er gaat hier iets goed mis. Ik doe het niet expres, weinig vrouwen lezen, maar ik ben verbaasd over de onbewuste keuzes die ik maak.

Tijd voor verandering! Al heb ik geen idee hoe ik meer vrouwen ga lezen. Ik begin maar eens met inspiratie opdoen bij boekbloggers die zich wel regelmatig aan romans van vrouwen wagen. Ik weet toevallig dat Lalagè dat doet. Misschien moet ik me wat vaker laten beïnvloeden door De Wereld Draait Door, aangezien ze daar ook regelmatig romans van schrijfsters aanprijzen. Of misschien moet ik eens brutaal een boekhandel inlopen en zeggen: ‘ik wil een literaire roman van een vrouw. Wat raden jullie me aan?’ Hoe ik het ook wend of keer, ik moet simpelweg bewuster worden bij het kiezen van boeken.

Het zet me in ieder geval aan het denken. Niet alleen wat dit zegt over mij als persoon, maar ook over de maatschappij. Zijn er nog steeds minder schrijfsters dan mannelijke auteurs? Zien we ze sneller over het hoofd? Of valt het allemaal wel mee?

Hoe dan ook, vandaag is een goede dag om erover na te denken!