‘Time flies when you’re having fun’ is misschien wel één van de meest herkenbare uitspraken. En het is waar, want Hoofdstuk 12 bestaat eind deze maand alweer tweeënhalf jaar. Voor mijn gevoel was het gisteren dat ik mijn eerste post online zette, maar als ik terugdenk, dan is er tegelijkertijd ook heel veel gebeurd. Hoofdstuk 12 is een groot onderdeel van mijn leven en ik vergeet soms om stil te staan bij wat ik hier wekelijks doe. Ik mag best trots zijn op wat ik neerzet, maar ik voel me bovenal dankbaar. Vandaag blik ik met jullie terug op een aantal hoogtepunten.

Eerste keren

Alles wat je voor het eerst doet is spannend. Zo was er de eerste blogpost waarbij ik iedere tien minuten mijn statistieken controleerde om te kijken of er bezoekers waren. Ze waren er, gelukkig. Er was ook die eerste keer waarin ik een e-mail kreeg of ik een roman wilde recenseren. Het voelde als een eer, maar ik vond het ook doodeng. Het is trouwens nog altijd een eer als ik een boek krijg toegestuurd. Uiteindelijk werd het bloggen nog spannender toen ik werd uitgenodigd voor evenementen (help, vreemde mensen!) en auteurs mocht interviewen, want een schrijver voor je neus is toch echt anders dan een foto op een boek. Het wordt steeds minder eng, maar normaal dat zal het nog lang niet worden. En daar ben ik blij om, want ik hoop dat er nog heel veel eerste en volgende keren mogen komen.

Een aantal hoogtepunten

Er zijn altijd herinneringen die net iets levendiger zijn dan de andere. Wanneer ik terugblik dan denk ik aan de meet & greet met Nino Haratischwili, die één van de mooiste boeken ooit schreef. Ook herinner ik me dat ik redelijk last minute Håkan Nesser mocht interviewen. Ik had niet echt de tijd gehad om nerveus te worden totdat ik tegenover de schrijver zat in de bibliotheek van het Ambassade Hotel. ‘Ik heb alleen maar het begin van zijn roman kunnen lezen, kan ik dan wel de juiste vragen stellen?’ en ‘ Ik lispel als ik Engels praat, hopelijk vindt hij dat niet stom’  schoten toen opeens door mijn hoofd. Maar Håkan is een aardige man en uiteindelijk vlogen de tien minuten voorbij. En wat meer recent was het evenement bij De Bezige Bij voor de nieuwste roman van Daan Heerma van Voss en dat was gewoon heel erg gezellig met al de andere bloggers. Maar laat ik bovenal niet de fijne boeken die ik heb gelezen en de fijne gesprekken met andere bloggers en lezers vergeten.

 

 

Dankbaar

Zoals ik in het begin al schreef: ik voel me dankbaar. Hoofdstuk 12 voelt als mijn digitale thuis en dat is mede dankzij de fijne gasten die ik hier mag ontvangen. Ik hoop in de toekomst nog meer uit mijn blog te halen, nog meer spannende dingen te doen en wat vaker een duik in het diepe te nemen door wat vaker zelf actie te ondernemen. Daarnaast heb ik de afgelopen maanden niet zo veel tijd in mijn blog gestoken als dat ik wil. Er zitten soms gewoon te weinig uren in een dag en het was hier achter de schermen behoorlijk chaotisch. De storm is inmiddels gaan liggen en ik breng langzaamaan weer meer structuur in mijn leven en vervolgens ook in mijn blog, zodat ik weer in alle rust kan genieten van lezen en schrijven.

Lezers, medebloggers, schrijvers en uitgevers: Dank voor alles!