De meeste vrouwelijke lezers zullen Chantal van Gastel kennen als schrijfster van succesvolle chicklits zoals de zwaar-serie en Ik wist het. Haar laatste boek Zonder jou wijkt als literaire thriller af van haar gebruikelijke genre én ze schreef het ook nog eens samen met haar zus Priscilla. Een debuut voor beide dames en dat maakt nieuwsgierig.

Een wanhopige moeder

Valerie is op een punt in haar leven gekomen waarop ze alles kwijt lijkt te raken: haar geliefde man Oscar, haar vrijgevochten leven en de controle over haar twaalfjarige zoontje Mick. Hij is namelijk intelligent, manipulatief en met regelmaat agressief. Hulpverleners hebben de ouders van het kastje naar de muur gestuurd en zij hebben het punt bereikt waarop Oscar een punt achter huwelijk wil zetten omdat hij niet uit de voeten kan met zijn zoon, maar wanneer Mick alleen is met zijn zachtaardig moeder, die er alles voor over heeft om haar zoon thuis te houden, krijgt hij meer kansen om haar te manipuleren.

Het verhaal is opgebouwd aan de hand van Valeries ervaringen in een ik-perspectief afgewisseld met hoofdstukken waarin een alwetende verteller je een kijkje geeft in de ervaringen van andere personages, voornamelijk Mick. Je voelt hierdoor de wanhoop die bij Valerie ontstaat door de benauwde situatie waarin zij verkeert. Om een duidelijk beeld te geven van Micks psychiatrische problemen wordt er regelmatig teruggeblikt op het verleden, hierdoor weet je wat er door Micks hoofd spookt, maar echt begrijpen zul je het nooit.

 

Verbazingwekkend verhaal

Ondanks dat het boek moeilijk weg te leggen is, zit je niet nagelbijtend op het puntje van je stoel. Op het omslag staat “literaire thriller” vermeld en Zonder jou is door de psychologische diepgang eerder literatuur dan een thriller te noemen. Ik zeg hiermee niet dat dit een slecht boek is, want ik heb het vol verbazing in twee dagen uitgelezen. Het riep namelijk vooral veel vragen bij me op: hoe houdt een moeder dit vol? Hoe kan het dat geen enkele hulpverlener Mick doorziet? Hoe kan het dat hij nooit is opgenomen na aanleiding van zijn streken die veel te ver gaan voor een twaalfjarige? Het idee dat er kinderen bestaan zoals Mick is beangstigend en dat een jonge jongen je zo’n beklemmend gevoel kan geven is te bizar voor woorden, maar dit komt het verhaal wel ten goede.

Eén woord voor het einde

Uiteindelijk heb je bijna vierhonderd pagina’s lang de benauwende sfeer van Zonder jou ervaren en dan komt het einde. Er ging maar één woord door mijn hoofd: verdomme.

4/5

Zonder Jou – Priscilla van Gastel en Chantal van Gastel – 384 pagina’s – HarperCollins – september 2016 – 9789402715903 – te koop voor €19,95