Wolf is een essaybundel waarin dertien vrouwen op zoek zijn naar een antwoord op de vraag: wat maakt de vrouw? Dat is normaal gezien al een interessante vraag, maar in deze tijd van de moderne vrouw en de #MeToo-beweging misschien wel nog interessanter. De vrouwen die hebben bijgedragen aan deze essaybundel hebben verschillende achtergronden, culturen en leeftijden waardoor er een brede, maar boeiende kijk op de vrouw wordt gegeven door de pagina’s heen.

Voor iedereen die zich al bezighoudt met feminisme zal Wolf niet veel nieuws vertellen, maar door de persoonlijke ervaringen is het voor iedereen interessant om te lezen. Want hoe ervaren vrouwen zelf het vrouw-zijn in hun verleden en in het nu? Tijdens mijn studie heb ik een vak gevolgd over onder andere vrouwen en literatuur en de essays voelden als een opfriscursus. En laten we eerlijk zijn: dat is nooit verkeerd.

Daarnaast zette het ook mij weer aan het denken. Wat maakt de vrouw en wat is mijn rol hierin? Hoe ben ik als vrouw? Dit zijn geen vragen waar je op gemiddelde doordeweekse avond over nadenkt, maar het zijn wel belangrijke vragen. Een vrouw is nu eenmaal ander dan een man, maar dat betekent niet dat we ongelijk van elkaar moeten worden behandeld. Want waarom zou een vrouw in eenzelfde functie minder verdienen een man?

Door Wolf werd ik weer alert op het feit dat de rolverdeling nog altijd niet even eerlijk is, dat er nog een weg is te gaan en dat we er alleen zelf iets aan kunnen doen. Dit geldt overigens niet alleen voor vrouwen, maar ook voor LGBT’s en, geloof het of niet, ook voor mannen. Dit is het belangrijkste boek dat ik dit jaar gelezen heb, dus ik kan niets anders dan iedereen aanmoedigen om deze essaybundel ook te lezen.

5/5

208 pagina’s – Atlas Contact – maart 2019 – 9789045037837 – € 17,50