Als ik de laatste tijd ergens enthousiast van word dan zijn het wel de dichters van Instagram. Onder andere dichter Koen Snyers volg ik al een tijdje via Instagram en Facebook waar hij post onder de naam Zeghetmettekst. De stukken poëzie die hij op social media deelt zijn altijd interessant, dus het was de hoogste tijd om een hele bundel van Snyers te lezen.

Wie denkt dat poëzie alleen maar kan bestaan uit losse onsamenhangende gedichten heeft het mis. De nieuwste bundel van Snyers is hier bewijs van, want Wij zijn breekbaar bestaat uit korte gedichten die elkaar opvolgen tot een poëtisch verhaal. Hierdoor ontstaat er een logisch geheel wat zorgt voor een aangename leeservaring.

Zoals de titel doet vermoeden is het thema van de bundel breekbaarheid, maar ondertussen speelt de dichter ook met hoe wij als mens tijd ervaren en verlangen naar andere tijden. Al reizend met de trein en wandelend komt het ik-personage in de bundel verschillende mensen tegen op verschillende plekken. Wat doen ze daar en waarom? De nadruk ligt vooral op wat er gebeurt in de tussentijd, maar wat is de tussentijd nu precies?

Er gebeurt zo veel in de tussentijd. In de
tussentijd tussen hier en nu is er een
vrouw die ons zegt: heimwee naar vroeger is verlangen naar een toekomst die
beter is dan het nu.

Al verandert het personage van plek en lijken velen in de gedichten te verlangen naar verleden of toekomst, ligt de nadruk op het hier en nu. Hierdoor wordt het lezen van deze poëzie bijna een vorm van mindfulness.

Wij zijn breekbaar is een bundel met gedichten die je niet hoeft te ontrafelen, maar die wel aan het denken zetten. De reis die je maakt met het ik-personage houdt je tot het einde vast om duidelijk te maken dat het breekbare ook mooi kan zijn.

Je kan Koen Snyers aka Zeghetmettekst volgen:

45 pagina’s – uitgever: Zeg het met tekst – 2018 – 9789082392869 – €15,-