Martha stelde ook deze week weer een vraag: welke drie boeken moeten volgens jou op nummer 1, 2 en 3 liggen in de boekenwinkels? Ze vroeg deze vraag te beperken tot boeken die ik dit jaar gelezen heb en ze hoeven niet dit jaar te zijn uitgekomen. Het is een uitdagende opdracht om maar drie boeken te kiezen, maar ik ga toch een lijstje maken. Van de nummer één ben ik al zeker, maar om het spannend te houden begin ik bij de nummer drie.

3. Het hoort er allemaal bij – Fabio Volo

Nicola geniet van zijn leven. Hij heeft regelmatig een nieuwe vrouw in zijn leven, reist veel en heeft goede vrienden. Dan ontmoet hij tijdens een spontaan tripje naar Rome Sofia. Hij valt als een blok voor haar en merkt dat deze keer alles anders is: zij is de ware. Als Sofia zwanger raakt zijn ze dolgelukkig, maar de geboorte van Leo zet hun leven op zijn kop. Kan Nicola alles op alles zetten om zijn gezin te redden of kiest hij er toch voor om terug te keren naar zijn oude leven? Lees de rest van mijn recensie hier.

2. Gij nu – Griet Op de Beeck

Gij nu is geen roman, maar een verzameling bewust na elkaar geplaatste verhalen over vijftien verschillende mensen die lijden, die eenzaam zijn, maar toch proberen iets van het leven te maken. Op de Beeck weet schrijnende verhalen neer te zetten over kinderen die niet de aandacht krijgen die ze verdienen, over vrouwen die hun geluk niet in de liefde vinden, over mannen in lastige situaties en daarmee gaat het eigenlijk over iedereen. Lees hier verder wat ik van deze verhalen vond.

1. Het achtste leven (voor Brilka) – Nino Haratischwili

In acht zogenaamde boeken beschrijft Nino Haratischwili een Georgische familie vanaf 1900 tot en met het heden. Ieder hoofdstuk legt de nadruk op het leven van één van de bloedverwanten, beginnend met Stasia. Zij is de dochter van een chocolatier die een onweerstaanbare warme chocoladedrank heeft bedacht. Het recept moet binnen de familie blijven omdat het drinken ervan ongeluk brengt. Vanaf Stasia lopen de verschillende levens vloeiend in elkaar over tot en met Brilka, de laatste van deze Georgische bloedlijn. Hier vind je mijn hele recensie.

Dit is mijn top drie van dit jaar (tot nu toe) en ik vind dat ze een bijzonder plekje in de boekhandel verdienen. Welke boeken mogen van jou op 1,2 en 3 liggen in de winkels?