Er is niets zo vervelend als een wit scherm met een knipperende cursor. Ik mag van geluk spreken dat ik een blogger ben en jullie om hulp kan vragen. Al snel bleek dat er nog genoeg te vertellen valt, omdat jullie nog lang niet alles van me weten. Vorige week kregen jullie een kijkje in mijn leven en vanaf nu ga ik in op jullie vragen over lezen en boeken. Ik werd iets te enthousiast tijdens het typen van de antwoorden en dus krijgt iedere vraag een aparte blogpost. Net zo leuk, toch?

Tja…

Mag ik mijn hele boekenkast aanbevelen? Of de hele bibliotheek? Ik ben namelijk nog nooit twee mensen tegengekomen met precies dezelfde smaak. Mijn moeder wordt bijvoorbeeld geraakt door de boeken van Griet Op de Beeck, terwijl mijn vriend fantasyboeken interessanter vindt. Dus ik denk niet dat er een boek is dat iedereen moet lezen, maar wel dat iedereen een boek moet lezen.

Waarom iedereen zou moeten lezen

Sommige vragen die jullie stelden hebben een antwoord dat deels overlapt. In een andere blogpost zal ik dan ook dieper ingaan op waarom iedereen moet lezen, maar voor nu houdt ik het kort. Lezen is namelijk gezond, het ontspant, vergoot je woordenschat en je zou er ook nog eens empathischer van worden. Maar om deze voordelen te ervaren moet je wel een boek lezen dat bij je past, want eerlijk is eerlijk, ik houd enorm van lezen, maar als je me een bepaald genre in mijn handen duwt, dan ga ook ik liever iets anders doen. Het lezen van verschillende boeken is de enige manier om te ontdekken wat bij je past en wat indruk op je maakt. Mocht je nog niet lezen, ga dan eens (met andermans pasje) naar de bibliotheek of neem een Kobo Plus e-bookabonnement (de eerste 30 dagen kun je gratis uitproberen). Op deze manier heb je toegang tot alle soorten boeken en kun je ontdekken met welk genre jij het liefste op de bank kruipt.

Maar als ik een boek aan moet raden…

Stel ik zou Oprah zijn en ik zou een verrassing onder ieders stoel mogen leggen, dan zou het Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili zijn. Simpelweg omdat het zo’n dik en uitgebreid boek is, maar geen moment verveelt. De personages zijn interessant, Georgië is geen gebied waar je dagelijks over leest en cultuur speelt er een belangrijke rol. Het is zo’n boek waarvan ik denk dat het voor ieders wat wils heeft, uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Het is in ieder geval één van de boeken die ik uit mijn kast zou redden mocht Nederland ooit dreigen over te stromen. Maar een boek dat iedereen moet lezen, nee, daar geloof ik niet in.