Er is een grote kans dat je de afgelopen weken meer hebt gelezen dan normaal. Er is ook een kans dat je jezelf, net als ieder jaar, voorneemt om ook na de vakantie lekker ontspannen te blijven lezen. Lezen lijkt soms een uitstervende hobby, maar wanneer ik in mijn omgeving vertel dat ik een boek per week lees, dan lijkt 90% van de mensen dit ook te willen doen. En dan voornamelijk omdat ze lezen in de vakantie als zo ontspannend ervaren. Ben jij zo iemand en wil je ook naast je vakanties blijven genieten van mooie boeken? Houd Hoofdstuk 12 dan de komende maanden in de gaten, want ik ga je helpen!

Lezen kun je trainen

Wanneer mensen mij vragen hoe ik zoveel kan lezen, dan ben ik geneigd om te zeggen: ‘door een boek te pakken, op mijn kont te gaan zitten en te lezen’. Maar laten we eerlijk blijven, want zo makkelijk is het niet altijd. Wat ik wel zeker weet is dat iedereen die wil regelmatig met een boek op de bank kan gaan zitten. Ik geloof namelijk dat je jezelf ook kunt trainen in lezen en ik vind het eigenlijk vreemd dat je na de middelbare school geen les meer kunt krijgen in lezen. We gaan met zijn allen massaal naar voetbaltraining, zangles, kookclub of yogales, maar voor lezen bestaat er niet veel. Hoogstens een boekenclub, maar als je weinig leest, dan kan ik me voorstellen dat dat niet je eerste keuze is. Lezen is dan ook niet de meest praktische hobby om in een groep uit te voeren, maar ik vind wel dat er meer mag worden gedaan voor (beginnende) lezers.

Tips en opdrachten

Vanaf 29 augustus (dan zijn de meeste zomervakanties voorbij) deel ik om de week een blogpost met tips om te blijven lezen na de vakantie en geef ik ook een opdracht mee. Na zo’n drie maanden hoop ik dat ik je genoeg handvatten heb gegeven om in ieder geval tot aan de volgende zomer regelmatig te genieten van een boek. Na deze periode blijf ik schrijven over lezen, want ik pak mijn leescolleges weer op. Hierin zal ik dieper ingaan op genres, personages, de opbouw van verhalen, et cetera.

In de weken waarin geen We lezen nog lang en gelukkig verschijnt, kun je hier wel tips vinden over schrijven. Dus mocht je bezig zijn met het schrijven van een boek, houd ook dan Hoofdstuk 12 in de gaten!