‘Ik wil best meer lezen, maar ik heb er de tijd niet voor,’ hoor ik veel mensen in mijn omgeving zeggen. Tijd is schaars en lastig te verdelen in onze hectische maatschappij, maar ik geloof dat iedereen die het wil tijd kan maken om te lezen. Iedereen deelt zijn of haar leven anders in, maar dit zijn de tips waardoor ik tijd heb om boeken te lezen.

Zit en lees

Als mensen aan mij vragen hoe ik een boek per week lees, dan is mijn antwoord altijd: ik pak een boek, ik ga zitten en ik lees. Veel makkelijker kan ik het niet maken. Het is een kwestie van doen. Hoe vaak ga je zitten om door social media te scrollen? Of hoe vaak zet je de tv aan? Dit zijn de momenten waarop je ook een boek kunt pakken. Je hoeft je leven niet dramatisch te veranderen om een lezer te worden, maar je kunt wel veel tijd halen uit momenten die je normaal opvult met minder nuttige zaken.

Een moment per week

We plannen ons bezoek aan de sportschool, we gaan voor de tv zitten als de Voice of Holland begint, we spreken af om een terrasje te pakken met vrienden, en ga zo maar door. Waarom zou je het lezen van een boek niet kunnen plannen? Kies één moment in de week. Denk hierbij aan een uurtje op je vrije ochtend of een uurtje op een doordeweekse avond voordat je gaat slapen. Je zult zien dat het gewoonte wordt en dat je zo eindelijk toekomt aan dat ene boek dat je al zo lang wilt lezen.

Neem altijd een boek mee

We spenderen nogal wat tijd aan wachten. We wachten bij de tandarts, we zitten in de trein totdat we aankomen op het juiste station, we kijken op de klok totdat de visite voor de deur staat en zo verspillen we heel veel tijd. Stop met wachten en vul de tijd op met een boek. Je leest misschien maar een paar pagina’s, maar iedere bladzijde is er één.

Lezen is geen wedstrijd

Lezen is geen wedstrijd, je hoeft geen 100 boeken te lezen in een jaar, maar een goede roman geeft veel meer rust dan iedere tien minuten switchen tussen Twitter en Instagram om te kijken of er misschien nog iets interessants is verschenen. Lezen moet vooral leuk, interessant en/of ontspannend zijn. Neem er de tijd voor die jou goed doet en zo neem je ook meteen tijd voor jezelf.

Opdracht

Ben je geïnspireerd om te lezen? Dan heb je al een grote stap gemaakt. Kies nu minstens één avond, middag of ochtend per week om een uurtje te lezen.