Het wereldwijde web staat er vol mee: bloggers in alle soorten en maten. De ene blog is populairder dan de andere. Niets mis mee, want we hebben maar beperkt de tijd. Toch trekken beautybloggers, fitgirls, lifestylebloggers en travelbloggers vaak meer aandacht dan de gemiddelde boekblogger. Niet zo vreemd, want lezen is in de ogen van veel mensen alles behalve sexy en sex sells. Het is, als we sommigen moeten geloven, niet alleen alles behalve aantrekkelijk, maar ook nog eens saai. Toegeven dat je graag boeken leest, lijkt pure zelfmoord voor je imago. Ik zal jullie alvast verklappen dat ik het niet eens ben met dit ‘suffe’ beeld en dat lezen erg belangrijk voor ons kan zijn.

Iedere dag lezen is mijn feestje

Ik heb misschien geen thigh gap en ik ga niet iedere week naar de wildste feesten. Ik lees wel iedere dag een deel van een boek. Simpelweg omdat ik vind dat dat mij meer brengt dan een ‘perfect’ lichaam of een ‘perfect’ leven (voor de buitenwereld). Voordat ik verder ga wil ik wel duidelijk maken dat ik niets heb tegen bovengenoemde bloggers. Ook zij zijn mensen van vlees en bloed, die geloven in wat zij doen. En alleen al daarvoor zijn zij mooie mensen. Ik ben het er alleen simpelweg niet mee eens dat boekenblogs minder populair zijn dan blogs gericht op uiterlijk en gelukkig leven.

Minder stress en meer inlevingsvermogen

Dat de meeste blogs over boeken minder groot zijn dan bijvoorbeeld beautyblogs heeft verschillende redenen, waar ik nu niet verder op inga. Ik wil juist benadrukken waarom een boekenblog juist wél veel bezoekers zou moeten trekken. Want hoe mooi is het dat je reist zonder van huis te hoeven gaan? Dat je stress als sneeuw voor de zon verdwijnt na een minuut of zes? Dat je na het lezen van een boek soms meer hebt geleerd dan na een dag in een klaslokaal? Maar is het bovenal niet prachtig dat je er een mooier persoon van wordt? Dat je inlevingsvermogen groeit? Dat je voor je gevoel heel veel mee kan maken in slechts een paar avonden tijd?

We hoeven niet perfect te zijn

Geloof me, we kunnen heel veel doen om te streven naar de perfectie waar we naar verlangen, maar door te lezen doet dat er even niet meer toe. We lachen, we huilen, we frustreren ons, we voelen van alles, maar de wereld waarin we moeten presteren is op die momenten ver te zoeken. Verhalen tonen vaak de imperfectie van de mens en herinneren er ons iedere keer weer aan dat we gewoon mensen zijn, dat we niet perfect hoeven te zijn, maar gewoon onszelf. En of dat nu is door dagelijks naar de sportschool te gaan of een boek te lezen, dat doet er niet toe. De kracht van het boek ligt in het feit dat fictie meer werkelijkheid laat zien dan onze wereld wil zien. Personages zijn niet altijd gelukkig, de wereld in boeken is niet altijd mooi en toch ontstaat er iets waar we van genieten. Dus wie je ook bent: lees alsjeblieft af en toe een boek en ontspan bij imperfectie.