Ik woon in Zuidoost-Brabant. Kei gezellig, zoals we dat hier zouden zeggen, maar echt veel is er niet te doen. Afgelopen zondag kwam daar even verandering in met het Groot letterfestival! Ik nam nieuwsgierig een kijkje in het verzorgcentrum Vitalis Peppelrode, waar een deel van het festival plaatsvond.

Na een blik op het programma besloot ik te beginnen met het optreden van IKEGO. Dit duo bestaat uit dichter Arnoud Rigter en muzikant YouEcho. Zij combineren poëzie met muziek en beeld. Een combinatie die mij erg interesseert omdat de vrije ruimte en minor van mijn studie (literatuur, media en theater) hierin samenkomen. Ik kan het achteraf niet anders omschrijven dan een prachtige ervaring. Mocht je ooit de kans krijgen dan raad ik het zeker aan om je een keer met deze twee kunstenaars in een donker kamertje op te laten sluiten en je even te laten onderdompelen in de wereld van woorden, muziek en beeld. Nieuwsgierig geworden? Klik hier om een beeld te krijgen van het werk van IKEGO.

Vervolgens ging ik opzoek naar het volgende deel van het programma: schrijftalent uit Eindhoven. Ik ben niet zo bekend met schrijvers uit Eindhoven en besloot me te laten verrassen. Na de laatste voordracht kon ik concluderen dat ook Eindhoven goede schrijvers in huis heeft.

Daarna was het tijd voor de masterclass Hallo gedicht! Deze werd gegeven door Dichter des Vaderlands Anne Vegter en gastdichter Vrouwkje Tuinman. Hier kreeg je als bezoeker een uitleg om moeilijke gedichten te begrijpen in de hoop dat men minder angstig wordt om poëzie te lezen. Beide dichteressen analyseerden een aantal gedichten van anderen om zo duidelijk te maken hoe je een gedicht kunt analyseren en hier dus betekenis aan kunt geven. Ik heb tijdens mijn studie al heel wat gedichten en verhalen geanalyseerd, dus voor mij was dit niets nieuws. Toch was het leuk om dit een keer met de Dichter des Vaderlands mee te maken. Iedereen analyseert en interpreteert gedichten namelijk anders.

Toen was het alweer bijna avond en was het tijd voor Jules Deelder en Erik Jan Harmens. Zij droegen beiden eigen werk voor. Door twee dichters achter elkaar te laten optreden worden de verschillen snel duidelijk. Ik vind het prachtig om te zien hoe breed poëzie kan zijn. Vervolgens vertelde Harmens nog iets over zijn verzamelde gedichten Ik noem dit poëzie en zijn bestseller Hallo muur. Hij herkende me nog van een vorige keer, waarna ik meteen zijn verzamelde gedichten liet signeren.

Ten slotte bezocht ik nog een interview met Rodaan Al Galidi over Hoe ik talent voor het leven kreeg. Hij vertelde verhalen die een behoorlijke indruk bij mij achterlieten. Ik weet dat Nederland niet altijd zo mooi is als het lijkt, maar om het te horen van iemand die het zelf heeft meegemaakt herinnert je eraan dat sommige dingen echt gebeuren.

Het Groot letterfestival was een mooie ervaring! Ik heb genoten van bekende en minder bekende schrijvers. Ik heb zoveel inspiratie opgedaan dat ik inmiddels twee bundels en ook nog eens twee boeken door elkaar lees. Maar dat vind ik eigenlijk helemaal niet zo erg.