We missen onze moeder,
we houden van onze vader,
we zwaaien naar kraaien.
Zo vreemd is dat niet.

Deze vier regels op de achterkant van dit dunne, maar diepgaande en bijzondere boek raken meteen de kern van het verhaal.

Hier gaat het over

Een vader en zijn twee zoontjes verliezen onverwacht hun vrouw en moeder. Er volgt een zware periode, maar dan komt Kraai in hun leven. Hij helpt het gezin in hun tijd van rouw en belooft pas weer te verdwijnen op het moment dat ze hem niet meer nodig hebben.

Zo wordt het vertelt

Dat dit boek bijzonder zou zijn was mij meteen duidelijk. Het verhaal wordt verteld vanuit drie verschillende ik-vertellers: Kraai, vader en de jongens. De hoofdstukken verdriet is het ding met verenwaarin zij aan het woord zijn, zijn kort. Het ene hoofdstuk lijkt gewoon proza, het andere hoofdstuk is daarentegen in poëzievorm geschreven. Op deze manier ontstaat er een afwisseling tussen deze twee vormen en ontstaat er de mogelijkheid om een diepgaand verhaal te vertellen in slechts 121 pagina’s.

Deze vorm sluit perfect aan op het thema: verlies. Het boek wisselt namelijk niet alleen af in vorm, maar ook in hoofdstukken over gevoelens, herinneringen en toekomstbeelden. Allemaal zaken die iedereen meemaakt in een periode van rouw.

Door de pagina’s heen zie je het gezin op prachtige wijze met dank aan Kraai weer langzaam opkrabbelen.

Verdriet is het ding met veren

Deze titel is de conclusie van het hele verhaal. Verdriet is iets wat komt en ervoor zorgt dat je als persoon groeit, dat je terugblikt op het verleden en vooruitblikt op de toekomst. Daarna verdwijnt het uit je leven. Vliegt het weg tot het misschien ooit weer terugkeert.

 

4/5

Verdriet is het ding met veren – Max Porter – 128 pagina’s – Uitgeverij De Bezige Bij – 9789023494003 – €14,90