Een tijd geleden kreeg ik een mail van uitgever Loft Books, die alleen digitale boeken uitgeeft. Ik kreeg een aantal recensie-exemplaren aangeboden, maar door de decemberinterviews had ik helaas geen tijd voor alle boeken. Er stond een roman tussen waar ik al langere tijd nieuwsgierig naar was en ik vroeg of ik alleen dat boek mocht lezen. Zodoende zat ik een paar weken later in het vliegtuig naar Schotland met Van Chanel naar flanel.

Wanneer Jennifer op het punt staat om het ja-woord te geven aan haar steenrijke verloofde, draait ze zich om en loopt ze weg van haar luxe leven. Ze is vanaf dit moment alles kwijt, behalve haar trouwjurk. Ze besluit de jurk om te ruilen voor een ticket naar Canada om haar oom te bezoeken. Canada is niet helemaal wat Jennifer verwachtte, maar zowel haar oom als de knappe sheriff Branson zorgen voor de nodige afleiding.

Door de plotselinge gebeurtenis zit de lezer meteen in het verhaal. Waarom is Jennifer omgedraaid en wat staat haar te wachten aan de andere kant van de wereld? Schrijfster Marijke Vos weet het verhaal niet alleen aan het begin spannend te maken, maar laat door het verhaal heen een heleboel gebeuren om de spanning vast te houden. Helaas is dit iets te veel om het verhaal als geloofwaardig te ervaren. 

Toch kon ik na de gedachte ‘gebeurt er nu weer iets?’ de ongeloofwaardigheid toch aan de kant zetten. Vos’ schrijfstijl is namelijk erg prettig. Het hele verhaal lang had ik het idee dat een vriendin tegen me praatte en dat geeft een extra vertrouwd gevoel. Ik zat op een bepaald moment zo in het verhaal dat ik pas merkte dat we aan het landen waren toen het vliegtuig met een klap op de grond terechtkwam. 

Van Chanel naar flanel is een verhaal vol met gebeurtenissen, liefde en spanning waardoor de lezer zich niet hoeft te vervelen. En voor iedereen die van het Canadese landschap houdt, is het extra genieten.