In maart 2014 ben ik begonnen met het schrijven van recensies. Bijna twee jaar later doe ik dit nog steeds met plezier en verschijnt er wekelijks een nieuwe boekbespreking. Toch vind ik het jammer om mijn oude recensies in een word-document te laten verstoffen. Ze zijn misschien niet allemaal even goed, maar ik heb er wel tijd en liefde in gestoken. Daarom plaats ik iedere week een oude recensie online. Vandaag is ‘Oom Oswald’ van Roald Dahl aan de beurt.

 

De recensie

Het eerste wat ik dacht toen ik begon met lezen was: ‘Maar Roald Dahl!’ En dat met uitpuilende ogen. Uit mijn kindertijd wist ik natuurlijk dat dit een man was met een grote fantasie en fijne schrijfstijl, maar dat deze schrijver zich ook gewaagd heeft aan verhalen met een seksueel tintje had ik niet verwacht.

 

Oom Oswald

oom oswaldHet boek gaat over Oswald, een jonge man die op allerlei vlakken van het leven geniet. Zo is hij niet bang om te reizen en heeft hij de regel om maar één keer per vrouw naar bed te gaan. Als hij te horen krijgt dat er een kever is waarvan men een lust opwekkend poeder maakt, vertrekt hij per direct naar Soedan. Oswald koopt een groot aantal kevers en verkoopt het poeder hiervan als hij weer thuis is. Dankzij deze ontdekking is Oswald op 17-jarige leeftijd stinkend rijk.

Dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Hij overleeft en gaat weer studeren. Hier komt Oswald in contact met een hoogleraar, die hem vertelt dat het mogelijk is om sperma in te vriezen. Oswald stelt vervolgens een plan op om het sperma van belangrijke personen, zoals koningen en wetenschappers, te verzamelen en doet hier in de rest van het boek verslag van.

 

Verder

In het boek komen onderwerpen als lust, macht en hebzucht naar voren. Vooral het verlangen naar geld speelt een grote rol in dit boek van Roald Dahl, maar zoals vaker in verhalen bevat ‘Oom Oswald’ een wijze les.

Dit boek is absoluut met veel fantasie geschreven en daardoor blijf je geïnteresseerd. Het verhaal zit vol met grappige en bizarre momenten, waardoor je zonder rode oortjes de seksueel getinte stukken leest.

Een nadeel is dat er regelmatig gebruik wordt gemaakt van moeilijke woorden. Niet op iedere pagina, maar ik denk dat ik voor zo’n 10 à 20 woorden wel een woordenboek kon gebruiken.

Al met al een zeer vermakelijk boek!