In maart 2014 ben ik begonnen met het schrijven van recensies. Bijna twee jaar later doe ik dit nog steeds met plezier en verschijnt er wekelijks een nieuwe boekbespreking. Toch vind ik het jammer om mijn oude recensies in een word-document te laten verstoffen. Ze zijn misschien niet allemaal even goed, maar ik heb er wel tijd en liefde in gestoken. Daarom plaats ik iedere week een oude recensie online. Vandaag is ‘Wacht op mij!’ van Michele Serra aan de beurt.

In Wacht op mij! kijk je door de ogen van een vader die zich probeert in te leven in de nieuwe generatie. Met zowel irritaties als zorgen ziet hij aan hoe zijn zoon (een perfectionist in nalatigheid) het liefste op de bank hangt met een telefoon, tablet en ergens nog een studieboek, en hoe hij ondanks dat moeilijk te bereiken is. Toch doet de vader zijn best voor zijn zoon. Ondertussen denkt hij terug aan vroeger en hoe anders die tijden waren inclusief de hoop dat zijn zoon ooit dezelfde dingen gaat waarderen. Hij hoopt vooral dat zijn zoon eens een keer mee zou gaan op een wandeling naar de Colle della Nasca. Maar vader droomt er ook van een boek te schrijven over een oorlog tussen jongeren en ouderen.

wacht op mij Michele SerraDe schrijver van Wacht op mij!, Michele Serra, is naast schrijver ook journalist en humorist. Hij schreef onder ander voor de Italiaanse komiek en politicus Beppe Grillo. Dit is te merken in zijn roman, want met zowel humor als emotie neemt Serra je mee in het leven van een vader met zijn zoon.

Wat meteen opvalt is de schrijfstijl. Het serieuze en toch ook emotionele onderwerp van dit boek wordt afgewisseld met humor. Ook laat dit boek je even stilstaan bij de huidige maatschappij. Wacht op mij! heeft ruim honderd pagina’s, maar toch wordt de generatiekloof ijzersterk neergezet. Dit wordt ook nog eens eventjes aangedikt en tegelijkertijd tegengesproken door een hoofdstuk uit het boek dat de vader ooit hoopt te schrijven.

Ik kan eigenlijk alleen maar zeggen dat je dit boek niet op je moet laten wachten en gewoon moet gaan lezen. Dat is Wacht op mij! het namelijk zeker waard.

4/5

Wacht op mij! – Michele Serra – 128 pagina’s – Lebowski – september 2014 – 9789048820696 – te koop voor 17,50