In maart 2014 ben ik begonnen met het schrijven van recensies. Ruim twee jaar later doe ik dit nog steeds met plezier en verschijnt er wekelijks een nieuwe boekbespreking. Toch vind ik het jammer om mijn oude recensies in een word-document te laten verstoffen. Ze zijn misschien niet allemaal even goed, maar ik heb er wel tijd en liefde in gestoken. Daarom plaats ik iedere week een oude recensie online. Vandaag is mijn allereerste recensie, ‘Het meisje in de rode jas’ van Roma Ligocka aan de beurt.

Het verhaal

Roma woont tijdens de tweede wereldoorlog als kind in de getto’s. Dit leidt ertoe dat ze uiteindelijk moet vluchten, iets wat ze heel haar leven zou blijven doen. Je volgt haar leven en wat de invloed van de oorlog daarop is.

Mijn mening

het meisje in de rode jasHet verhaal gaat vooral in wat een oorlog psychisch met iemand doet en wat de levenslange invloed is op een mens. Hierdoor wordt het boek naar mijn mening interessant en anders dan de normale oorlogsverhalen. Roma is een vrouw met een interessant leven, wat er voor zorgt dat je blijft lezen. Aan de andere kant is het erg simpel geschreven. Dat leest makkelijk, maar volgens het boek zou ze op hoog niveau gedichten hebben geschreven en daar zie je in haar schrijfstijl niets van terug. Persoonlijk vind ik dat toch een beetje jammer. Als je op de laatste pagina bent aangekomen en het laatste woord hebt gelezen, wil je zowel glimlachen als huilen.

Het meisje in de rode jas – Roma Ligocka – 295 pagina’s – Boekerij – te koop voor €14,99 – 9022557553