In maart 2014 ben ik begonnen met het schrijven van recensies. Twee jaar later doe ik dit nog steeds met plezier en verschijnt er wekelijks een nieuwe boekbespreking. Toch vind ik het jammer om mijn oude recensies in een word-document te laten verstoffen. Ze zijn misschien niet allemaal even goed, maar ik heb er wel tijd en liefde in gestoken. Daarom plaats ik iedere week een oude recensie online. Vandaag is ‘Het zwart en het zilver’ van Paolo Giordano aan de beurt.

We kennen Giordano van zijn succesvolle debuut De eenzaamheid van de priemgetallen en zijn tweede boek Het menselijk lichaam. Ook Het zwart en het zilver is weer een pareltje met het altijd terugkerende thema eenzaamheid, maar deze keer behandelt de schrijver niet de eenzaamheid van een persoon, maar van een heel gezin.

In dit dunne boek maken we kennis met de naamloze ik-persoon en zijn vrouw Nora. Als Nora aan bed gekluisterd is vanwege haar zwangerschap, wordt Signora A. aangenomen als hulp in het huishouden. Na de geboorte van Emanuele neemt ze de taak van kinderjuf op zich en blijft bij het gezin tot er een ziekte wordt geconstateerd.

Het klinkt als een simpel verhaal, maar dat is het niet. Giordano beschrijft met uiterste gevoeligheid emoties, creëert prachtige zinnen en verwerkt schitterende details in dit verhaal.

De relatie tussen Signora A. en het gezin is dan ook bijzonder. Terwijl de man zich op zijn wetenschappelijke carrière richt, werkt Nora thuis. Een moderne verhouding tussen man en vrouw die Signora A. perfect weet te sturen. Met nog een extra rol in dit gezin is het niet vreemd dat deze oudere vrouw verschillende namen draagt in dit boek. Het is bijzonder om haar invloed op dit jonge, met af en toe een egocentrisch trekje, gezin te zien en wat er verandert als ze wegvalt. Want iedereen is eenzaam in Het zwart en het zilver, zelfs zoontje Emanuele, maar Signora A. snapt hoe ze deze mensen van elkaar kan laten blijven houden.

5/5

Paolo Giordano - Het zwart en het zilver

Het zwart en het zilver – Paolo Giordano
160 pagina’s – Bezige Bij – oktober 2014 – 9789023487197