In maart 2014 ben ik begonnen met het schrijven van recensies. Bijna twee jaar later doe ik dit nog steeds met plezier en verschijnt er wekelijks een nieuwe boekbespreking. Toch vind ik het jammer om mijn oude recensies in een word-document te laten verstoffen. Ze zijn misschien niet allemaal even goed, maar ik heb er wel tijd en liefde in gestoken. Daarom plaats ik iedere week een oude recensie online. Vandaag is ‘Zo word je een geweldige dichter’ van Ellen Deckwitz aan de beurt.

Voor De schrijfbibliotheek schreef dichteres Ellen Deckwitz Zo word je een geweldige dichter. Aan de hand van korte hoofdstukken leert Deckwitz je alles over het schrijven van een goed gedicht.

Het boek bestaat uit vier delen waarin langzaam wordt opbouwd van niks tot aan het publiceren van je gedicht. Hierdoor is het geschikt voor zowel de beginnende als de gevorderde dichter. Er wordt onder andere uitgelegd wat een gedicht nu precies is, hoe je gebruik maakt van inspiratie, hoe je begint met schrijven, maar ook hoe je je eigen werk redigeert.

zowordjeeengeweldigedichterDit alles is omschreven in duidelijke en bondige taal, aangevuld met voorbeelden (zowel van haar eigen hand als van andere dichters) en oefeningen waar je zelf mee aan de slag kunt gaan. De theorie zorgt daarentegen al snel voor begrip. Zo introduceert Deckwitz bijvoorbeeld de term ‘filmblik’ om uit te leggen hoe je beelden kunt ontdekken. De oefeningen geven je een creatievere blik op de wereld en ze zijn een plezier om uit te voeren. Zo geeft ze aan dat je in je gedicht best mag liegen. Om hiermee te oefenen kies je een uitgangspunt, zoals deze: ‘Dat je in een vorig leven een hond bent geweest en nu opeens Georgina Verbaan.’ Aan de hand hiervan schrijf je een monoloog.  Zo word je een geweldige dichter staat vol grappige oefeningen die poëzie minder zwaar maakt dan je vaak doet vermoeden.

Ook kaart Deckwitz het belang van gedichten lezen aan. Door te lezen verbeter je namelijk ook het schrijven. Voor wie nog geen ervaring heeft met het lezen van dichtbundels somt Deckwitz verschillende lijsten met dichters en bloemlezingen op. Voor wie juist wat extra kennis op wil doen met betrekking tot schrijftechnieken noemt ze ook aantal nuttige boeken.

Al met al is Zo word je een geweldige dichter een boek vol tips over het lezen en schrijven van gedichten. Toch is de boodschap van het boek niet het schrijven van het perfecte gedicht, maar vooral plezier hebben in wat je doet.

4/5

Zo word je een geweldige dichter – Ellen Deckwitz – 128 pagina’s – Atlas Contact – augustus 2015 – 9789045706078 – te koop voor €12,99