In maart 2014 ben ik begonnen met het schrijven van recensies. Bijna twee jaar later doe ik dit nog steeds met plezier en verschijnt er wekelijks een nieuwe boekbespreking. Toch vind ik het jammer om mijn oude recensies in een word-document te laten verstoffen. Ze zijn misschien niet allemaal even goed, maar ik heb er wel tijd en liefde in gestoken. Daarom plaats ik iedere week een oude recensie online. Vandaag is ‘De vrouwen van kasteel Deverill’ van Santa Montefiore aan de beurt.

Het eerste boek dat ik van Montefiore las was De dochter van de imker en dat boek vond ik zo mooi dat ik meteen meer van deze schrijfster ben gaan lezen. Het zijn nu eenmaal heerlijke boeken om bij weg te dromen. Natuurlijk kan niet ieder boek even goed zijn maar, om met de deur in huis te vallen, De vrouwen van kasteel Deverill vind ik haar slechtste boek. 

Het verhaal gaat over Kitty Deverill, de jongste dochter van een afstandelijke moeder en een vader die troost zoekt bij onder andere zijn minnares. Gelukkig heeft Kitty wel een goede band met haar oma van wie ze de gave heeft geërfd geesten te zien. Ze brengen dan ook uren met elkaar door binnen het kasteel. Daarnaast is er Bridie. Zij is de dochter van de kokkin en ondanks het grote klasse verschil toch de beste vriendin van Kitty. Als kinderen spelen ze vaak met het Engelse nichtje van Kitty, Celia, en de zoon van de dierenarts, Jack.

We maken kennis met deze personages in hun kindertijd. Al snel is duidelijk dat Kitty een sterk en pittig meisje is. Dit wordt later door haar pubertijd en volwassenheid alleen maar versterkt. Bridie is daarentegen een wat stiller type. Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt groeit het verlangen naar een onafhankelijk Ierland. Door verschillende heftige gebeurtenissen lijken de wegen van de meisjes zich te scheiden, maar door de gebeurtenissen in kasteel Deverill blijven ze met elkaar verbonden.

Er gebeurt erg veel in 400 pagina’s. Zo zien we punten die typisch zijn voor Montefiores boeken zoals spiritualiteit, romantiek en verschillende verhaallijnen. Dat laatste is één van de weinige dingen waardoor ik bleef lezen. Het werd iedere keer op een punt afgekapt waardoor ik toch wilde weten hoe het verder zou gaan. Daarnaast zijn er de punten die in combinatie met elkaar dit boek onderscheiden van de rest: de oorlog, de geschiedenis van Ierland, de ontwikkelingen van Kitty en Bridie, etcetera.

Daarnaast moet ik altijd even wennen aan Montefiores schrijfstijl. Deze bestaat vaak uit zeer gedetailleerde zinnen, waardoor ik altijd even in het verhaal moet komen. Daarna lees ik haar boeken met veel plezier uit. In dit boek ging ik me juist irriteren aan de uitgebreide beschrijvingen en zinnen met te veel details. Ook werden er te vaak veel dingen herhaald. Zo heeft volgens mij iedere man ‘zijn hoofd in de hals van een vrouw begraven’ en ontdekte ik verschillende cliché zinnen. Ik denk dat onderstaande zin een goed voorbeeld is van verschillende punten die ik tot nu toe heb aangehaald.

De lucht is zwanger van zachte regen, van de geuren van heide en rozen, van de roep van zeevogels die zich voeden met de rijke oogst uit zee en de overvloedige opbrengst van het vruchtbare land.

de vrouwen van kasteel deverillDingen die ‘zwanger zijn’ van iets vind ik toch iets te cliché taalgebruik en de opsomming die volgt zou mooi zijn als het daarbij bleef, maar de rest van de alinea gaat verder in deze omschrijvende stijl. Het is te veel van het goede en daarmee onderscheidt De vrouwen van kasteel Deverill zich niet positief van haar andere werken.

Als ik dan toch met iets positiefs af moet sluiten dan is dat met de personages. Ze zijn allemaal heel verschillend en ondanks dat het er veel zijn is er geen één overbodig in het verhaal. Hiermee bewijst de schrijfster dat ze wel degelijk het verschil tussen veel en te veel kent. Hopelijk lezen we daar meer van terug in het tweede en derde deel van deze trilogie.

De vrouwen kasteel Deverill – Santa Montefiore – 448 pagina’s – Boekerij – juli 2015