In maart 2014 ben ik begonnen met het schrijven van recensies. Bijna twee jaar later doe ik dit nog steeds met plezier en verschijnt er wekelijks een nieuwe boekbespreking. Toch vind ik het jammer om mijn oude recensies in een word-document te laten verstoffen. Ze zijn misschien niet allemaal even goed, maar ik heb er wel tijd en liefde in gestoken. Daarom plaats ik iedere week een oude recensie online. Vandaag is ‘Het nulpunt’ van Jess Walter aan de beurt.

Dat Jess Walter verschillende genres kan schrijven, bewijst hij met Het nulpunt. Na het romantische Schitterende ruïnes, waagde de schrijver zich deze keer aan een satirische roman over de dagen na 9/11.

Politieagent Brian Remy wordt een aantal dagen na de ramp wakker met een hoofdwond en een pistool naast zich. Hoogstwaarschijnlijk heeft hij zichzelf van het leven proberen te beroven, maar kan hij zich hier niets van herinneren. Niet alleen dit incident is onbekend bij Remy, maar ook in het dagelijks leven heeft hij te maken met gaten in zijn geheugen. Als hij met zogenaamde rugklachten wordt ontslagen om aan een speciale missie te werken, ontdekt hij pas hoe belemmerend deze gaten zijn. Ook het onderhouden van zijn relatie, het contact met zijn zoon en het contact met andere mensen in zijn omgeving worden hem extra moeilijk gemaakt.

het nulpuntWalter heeft ervoor gekozen om de lezer dezelfde ervaring te geven als Remy. Zo bestaat deze roman uit drie delen zonder een verdere opdeling in hoofdstukken. Hetgeen wat Het nulpunt een chaotische ordening geeft zijn de momenten die de ex-agent zich wel kan herinneren, maar op ieder moment over kunnen springen op een heel ander moment in een heel andere situatie. Walter is niet bang om het je moeilijk te maken door midden in een zin aan een nieuwe alinea, en dus een nieuw moment van Remy, te beginnen. Hierdoor vang je alleen vlagen op waardoor alles erg vaag blijft. Dit zorgt ervoor dat het soms moeilijk is om in het verhaal te komen, maar het realisme en de nieuwsgierigheid gaven mij toch de motivatie om door te lezen.

De omschrijvingen van Ground Zero zijn namelijk zo realistisch dat ze je kippenvel bezorgen. Dit is niet vreemd aangezien de schrijver in New York was tijdens de aanslagen en Ground Zero daarna ook heeft bezocht.

De bergen zelf bestonden uit voor Remy onduidelijke spullen: verwrongen staal en vlechtijzer en betonstof, en hoe lang je ook in die grijze massa zocht, nooit vond je iets normaals, een telefoon of een computer of een staande lamp. Die dingen waren gewoon…verdwenen, dacht hij, vergruisd tot stof en eindeloze hoeveelheden stukjes ondefinieerbare rommel die in grote schudmachines werd gezeefd. Van tijd tot tijd zag hij een vrachtwagen naar een rij grote tijdelijke gebouwen dichtbij rijden, volgeladen met haastig opgestapelde papieren en organisch materiaal, puzzelstukjes van menselijke resten.

Walter is een man van de details. Zelfs de personages die maar eenmaal voorkomen hebben bijzondere eigenschappen of uiterlijke kenmerken.

De onduidelijkheid die ontstaat door de gaten deed me denken aan Slachthuis vijf van Kurt Vonnegut, al is Vonneguts boek veel vager. Beide verhalen gaan naar mijn mening over mannen met een posttraumatische stressstoornis. Aan het einde laat de auteur dagboekfragmenten zien waaruit duidelijk wordt ook dat onder andere Vonnegut als inspiratie voor deze roman heeft gediend.

Daarnaast heeft de schrijver lef, want hij bekritiseert regelmatig de reactie van Amerika op 9/11. Zo wordt Remy’s oude werkpartner gezien als een held en krijgt hierdoor zijn eigen ontbijtbox inclusief reclamespotje.

Het nulpunt is een heftige roman over de periode na 9/11 en hoe deze Remy hebben beïnvloed. De gaten in Remy’s geheugen staan symbool voor de gaten die Amerika heeft laten vallen na de aanslagen. Hiermee heeft Walter een mooi en kritisch werk neergezet, maar het blijft jammer dat het moeilijk is om in het verhaal komt.

3/5

Het nulpunt – Jess Walter – 366 pagina’s – Uitgeverij Marmer – 2015 – 9789460682315 – te koop voor €19,95