Het jaar zit er bijna op, dus de hoogste tijd om terug te blikken op de boeken die ik in 2016 heb verslonden! Ik heb dit jaar meer dan veertig verschillende verhalen in mijn handen gehad en ik zet mijn tien favorieten op een rijtje in slechts tien zinnen. 

10. Anna  – Niccolò Ammaniti. Een geloofwaardig verhaal over een wereld waarin alle volwassenen overlijden aan een virus en kinderen zelfstandig moeten overleven.

9. Naamloos – Pepijn Lanen.  Het verhaal van een mannelijke dertiger die zichzelf letterlijk kwijtraakt.

8. Judas – Astrid Holleeder. Indrukwekkende familiekroniek over de meest beruchte crimineel van Nederland

7. Redenen om te blijven leven – Matt Haig. Het is geen roman en geen zelfhulpboek, maar het geeft wel hoop in donkere tijden.

6. De spion – Paulo Coelho. In het slechts 176 pagina’s tellende verhaal over Mata Hari maak je kennis met een vrouw met een pijnlijk verleden die uiteindelijk voor zichzelf kiest.

5. Verdriet is het ding met veren – Max Porter. Kraai helpt een gezin in hun tijd van rouw en belooft pas weer te verdwijnen op het moment dat ze hem niet meer nodig hebben.

4. De ijsmakers – Ernest van der kwast. Deze roman is vergelijkbaar met ijs, het smelt langzaam in je gedachten en beetje bij beetje proef je steeds meer.

3. Hoe ik talent voor het leven kreeg – Rodaan Al Galidi. Een roman gebaseerd op de ervaringen van de schrijver die jarenlang in een asielzoekerscentrum heeft doorgebracht.

2. Schittering  – Margaret Mazzantini. De schrijfster weet precies de juiste, vaak poëtische, zinnen te kiezen bij de innerlijke strijd van twee homoseksuele mannen.

en op nummer 1 staat…tromgeroffel…

1. Vele hemels boven de zevende – Griet op de Beeck. Personages met een diepe ontevredenheid in het leven, wat voor constante struikelblokken
zorgt.

vele-hemels-boven-de-zevende

Merry Christmas!

Nee, ik heb mijn haar niet afgeknipt, maar dit is een bejaarde foto van vier jaar geleden :)

Bij deze wil ik iedereen alvast mooie kerstdagen toewensen. Hopelijk hebben jullie allemaal de kans om er een paar fijne dagen van te maken met vrienden en/of familie. Ik laat de personages even achter me, zodat ik 100% kan genieten van mijn favoriete mensen en lekker eten! De boeken komen daarna wel weer :)