Schotse literatuur is misschien niet de meest populaire van de wereld, maar slecht is deze absoluut niet. Verschillende klassiekers komen uit dit deel van Groot-Brittanië en speelden soms zelfs een rol bij het vormen van de Schotse identiteit. Het bekendste voorbeeld hiervan is misschien wel Ivanhoe van Walter Scott. De hoogste tijd om de romans uit dit voormalige koninkrijk onder de aandacht te brengen.

Peter Pan – J.M. Barrie

Wie kent dit verhaal niet? Peter Pan was mijn eerste Disneyfilm, maar het originele verhaal heb ik nog nooit gelezen.  Gelukkig staat dit boek in het rijtje van mijn klassiekers om te lezen!

Op een heldere nacht leiden Peter Pan en Tinkerbel de drie kinderen van de familie Schat over de daken van Londen op weg naar Nooitgedachtland – het eiland waar de verloren jongens spelen, de zeemeerminnen spetteren en de feeën ongein trappen. Maar een wilde groep piraten, geleid door de angstaanjagende Kapitein James Haak, houdt zich op in de haven. Magie en spanning hangen in de lucht, maar als het aan Kapitein Haak ligt, zou er al snel iemand de plank lopen en zwemmen met de krokodillen…

Ivanhoe – Walter Scott

Ik noemde deze historische roman al in het begin van deze blogpost. Een belangrijk boek dat ik ook nog steeds moet lezen. Kan iemand ervoor zorgen dat ik aan de slag kan als fulltime lezer en daar mijn brood mee verdien? Anders is dit leven echt te kort…Maar goed, Ivanhoe:

Walter Scotts roman Ivanhoe (1819) was lange tijd hot stuff: van de Oeral tot aan de Verenigde Staten werd het verhaal door lezers verslonden en het genre door schrijvers nagevolgd. De faam van Ivanhoe, een van de grootste avonturenromans aller tijden, heeft sindsdien standgehouden. Onterfd door zijn vader keert Ivanhoe, die op kruistocht is geweest, onder een schuilnaam terug in Engeland, waar de overwonnen Saksers zich verzetten tegen uitbuiting door de Normandische edelen. Hij behaalt een klinkende overwinning in een groot riddertoernooi en laat daarna zijn aanbeden jonkvrouw Rowena tot Koningin der Liefde en Schoonheid kronen. Zal hij haar uiteindelijk in zijn armen kunnen sluiten?Ander hoofdrollen zijn weggelegd voor koning Richard Leeuwenhart, Robin Hood, de aanvoerder van een bende vogelvrijen met het hart op de juiste plaats, en natuurlijk de beeldschone jodin Rebekka. Er is volop ruimte voor veel spannende gevechtsscènes, zoals de heroïsche strijd om het kasteel Torquilstone, en talrijke kleurrijke en grappige bijfiguren. Ivanhoe is een onvergetelijk epos over moed, hebzucht, liefde en verraad.

Sherlock Holmes – Arthur Ignatius Conan Doyle

De schrijver heeft niet heel zijn leven in Schotland gewoond en heeft Sherlock Holmes volgens mij in Engeland geschreven, maar ik zie deze man als een Schotse schrijver. Zijn verhalen zijn nog steeds populair, petje af.

Sir Arthur Conan Doyle (1859 – 1930) was historicus, atleet, spiritist, oorlogscorrespondent maar bovenal schrijver. Doyle schiep met Sherlock Holmes het karakter van de beroemdste en meest vernuftige detective aller tijden. De spanning, de intriges en de vaart waarmee de verhalen worden verteld, hebben niets aan zeggingskracht ingeboet.
Het eerste deel in de Sherlock Holmes-serie bevat onder andere de verhalen Een studie in rood, De Gloria Scott, en Het avontuur van de gespikkelde band.

Trainspotting – Irvine Welsh

Mocht je het boek niet kennen dan ben je hoogstwaarschijnlijk wel bekend met de film. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar en bepaalde wc-scene staat op mijn netvlies gebrand…

Het leven van Mark Renton en zijn vrienden wordt beheerst door hun heroïneverslaving. Het lukt Mark maar niet om van zijn verslaving en van zijn verkeerde vrienden af te komen. Zonder drugs is het bestaan deprimerend en verwordt het tot een zoektocht naar vervangende kicks: seks, alcohol, geweld en criminaliteit.
Met Trainspotting schetst Welsh een portret van een generatie die enkel geeft om het spotten van de ‘train’, de dealer.

Het is maar een klein deel van wat je kunt vinden binnen de romans uit dit deel van Groot-Brittannië, maar ik hoop met deze paar boeken te laten zijn dat Schotse literatuur een geschiedenis heeft en divers is zoals Schotland zelf.