Bijna iedereen heeft in zijn leven een moment waarin het wat minder gaat. Voor de één is het een dipje na het beëindigen van een relatie, voor de ander is het een langdurige depressie die zonder reden de kop op komt steken. Dit laatste overkwam schrijver Matt Haig.

redenen om te blijven levenHaig woont op zijn vierentwintigste op feesteiland Ibiza als hij te maken krijgt met sombere gevoelens en verschillende angsten. Hij kan niet zonder zijn vriendin Andrea en komt de deur niet meer uit. Het stel verhuist terug terug naar Engeland, waar de schrijver langzaamaan probeert op te krabbelen.

Haig schrijft over zijn eigen ervaringen, geeft informatie over depressies, paniekaanvallen en angststoornissen, en geeft tips om om te leren gaan met deze psychische problemen. Hierdoor is Redenen om te blijven leven moeilijk in een hokje te plaatsen. Het is geen roman en geen zelfhulpboek, maar iets daartussenin.

Zo dien je bijvoorbeeld te begrijpen dat het hebben van een treurige gedachten, niet betekent dat je een treurig mens bent. Je kunt door een storm wandelen en de wind voelen, maar je weet dat je de wind niet bent.

Ondanks dat het niet helemaal een zelfhulpboek is, geloof ik dat dit boek toch steun kan geven mocht je depressief of angstig zijn. Ik heb zelf last gehad van paniekaanvallen en ik vond veel wat Haig schreef erg herkenbaar. Juist doordat hij zijn verhaal vertelt en niet alleen hulp biedt, krijg je het idee dat je niet alleen bent. Daarnaast is het naar mijn mening een fijn boek voor mensen die in hun omgeving te maken hebben met depressieve personen. Je krijgt namelijk een kijkje in het dagelijks leven van Haig wat herkenbaarder kan zijn dan een lijstje met symptomen.

Voel je soms angstig of somber? Lees dan dit boek. Het geeft hoop. Meer kan ik er eigenlijk niet over zeggen.

4/5

Redenen om te blijven leven – Matt Haig – 176 pagina’s – Lebowski – september 2015 – 9789048828524 – €17,50