Vrijdagmiddag, de zon schijnt, en op het werk is er niet meer te doen dan iedere twee minuten de pagina van het nieuws te refreshen. Zodoende mocht ik vroeg in de middag naar huis. Maar ik ging niet naar huis, want liet ik nu net met de trein langs het Boekenfestijn in Eindhoven komen. Ik zou geen boekenliefhebber zijn als ik niet uit zou stappen om even tussen de stapels paperbacks te snuffelen.

Nog voor drie uur stond ik in de gigantische ruimte van het Beursgebouw. Ik neem een trekbaar mandje in de hoop dat daar genoeg aan ga hebben. Vervolgens ben ik de eerste hoek nog niet om en kom een nieuwere roman van Jojo Moyes, Dans met mij, tegen en ik kan niet anders dan me deze meteen toe te eigenen. De bodem is hiermee letterlijk en figuurlijk gelegd voor mijn bezoekje aan het boekenfestijn.

Voordat ik verder ga naar de tafels vol romans, zie ik mokken staan. Op één mok staat het logo van metalband Slayer en ik zet deze neer naast mijn eerste aankoop. Ik ben niet zo’n fan van Slayer, al zag ik ze wel al een keer of drie live, maar de mok past goed bij de andere verzameling bandmokken van mijn wederhelft. Hoogstwaarschijnlijk koop ik het (laten we eerlijk zijn) spuuglelijke ding alleen om mijn gigantische buit goed te praten bij thuiskomst.

Het is redelijk druk en ik sluit me aan bij de rij die zich langzaam voortbeweegt langs de stapels boeken. Ik pak er verschillende op en leg alles wat me aanspreekt in mijn mandje. Ik zoek later wel uit welke boeken ik echt wil hebben. Na de eerste paar tafels heb ik al zoveel ingeslagen dat ik me afvraag hoe ik dit alles thuis ga krijgen, aangezien ik van het station naar huis moet lopen en mijn armen niet meer gewend zijn dan het gewicht van één boek.

Bijna twee uur lang loop ik door het Beursgebouw op zoek naar leuke betaalbare boeken voor mezelf en mijn omgeving. Ik til mijn volle mandje uiteindelijk naar boven, slenter daar nog een keer rond in de hoop iets te vinden dat op het verlanglijstje van mijn moeder en mijn vriend staat, maar dit laatste rondje was helaas alleen krachttraining.

Ik besluit me terug te trekken in een hoekje zonder mensen om daar uit te zoeken welke boeken ik wil houden. De prijzen vallen me reuze mee (sommige boeken waren maar €2,-!) en besloot uiteindelijk om één boek achter te laten voor een andere lezer. Ik sleurde mijn nieuwe leeskilo’s richting de kassa, kocht er voor de zekerheid twee tassen en trok in mijn enthousiasme mijn verkeerde pinpas. Een paar minuten later mocht ik het gebouw alsnog verlaten met een halfjaar aan leesvoer.

Bij thuiskomst had ik meer spiermassa, een blije vriend en de grote vraag: waar ga ik al deze 17 boeken laten?

De boeken

 1. Jelmer Jepsen – De Circusvrouw
 2. Jeugd – Paolo Sorrentino
 3. Waar Rome eindigt – Paola Soriga
 4. Lopen – Thich Nhat Hanh
 5. Ik wens je mooie dromen – Massimo Gramellini
 6. 100 gelukkige dagen – Fausto Brizzi
 7. Zo god het wil – Niccolò Ammaniti
 8. Een goede raad – J.K. Rowling
 9. De bijvangst – Wanda Bommer
 10. Dans met mij – Jojo Moyes
 11. De weg naar San Martino – Olaf Olafsson
 12. De uitzonderlijke gave van William Praise – Tania Heimans
 13. Fosca – Iginio Ugo Tarchetti
 14. De ondergrondse spoorweg – Colson Whitehead
 15. Ga heen, zet een wachter – Harper Lee
 16. Waar is Bernadette – Maria Semple
 17. De Golem en de Djinn – Helene Wecker