Als er een mooie manier is om het leven te bezingen, dan is het poëzie wel. Dat is mijn mening, maar voor velen is poëzie juist een ver-van-hun-bed-show. Of ze vinden het eng om aan een gedicht te beginnen. Want wat als je het niet begrijpt?

De leeslijst die alles verpest

Net als met het lezen van romans is er bij poëzie één probleem: het doet mensen denken aan de leeslijst van de middelbare school. En laten we eerlijk zijn, dat waren niet altijd de leukste en gemakkelijkste boeken. Het resultaat is dat lezen als hobby al snel wordt afgeschreven. Jammer.

Ruimte om je eigen beeld te vormen

Lezen is een magisch iets waarbij woorden beelden worden, waardoor er een film loopt in je hoofd. Ook bij het lezen van gedichten. Soms krijg je zelfs nog meer ruimte om een eigen beeld te creëren en de woorden je te laten raken. Ik pleit er dan ook voor om iedereen wat vaker poëzie te laten lezen.

Ik verplicht je niks

Grote kans dat je nu met je ogen rolt en denkt: daar hebben we weer een literaire snob met een ‘goed’ idee. Je kunt deze pagina wegklikken, maar ik hoop dat je verder leest. Aan het einde kun je alsnog zelf kiezen of je een gedicht gaat lezen of niet. Ik beloof je dat ik het je niet zal verplichten.

Gedichten zijn overal

Poëzie is er namelijk vaker dan we denken. Zo viel er laatst een geboortekaartje op de mat en raad eens? Er stond een gedichtje in om de baby welkom te heten. Als je naar het park gaat, staat er vast ergens een bankje met een gedicht erop. Als je door een krant of tijdschrift bladert, vind je meestal wel ergens een gedicht. Verschillende bekende YouTubers schreven dichtbundels. Er zijn InstaPoets. Spoken Word-optredens komen regelmatig op Facebook voorbij. En ga zo maar door.

Er is meer dan Piet Paaltjens

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat poëzie zoveel meer is dan Piet Paaltjens (mijn persoonlijke poëzietrauma) of M. Vasalis. Er is bijna altijd wel een dichtvorm die je bevalt, want gedichten gaan met de tijd mee.

Probeer het eens

Kijk eens rond en ontdek wat er bij je past. Misschien is het een online versje van Lars van der Werf, misschien Spoken Word van Sarah Kay of misschien verlies je jezelf in een bundel van Ilja Leonard Pfeijffer. Alles kan. En dat is het mooie aan poëzie.