Andries Jordaan, ook wel Jordan genoemd, verlaat Nederland om aan een ontwikkelingsproject in Oost-Horr te werken. Volgens de papieren draait het om een goedlopend project, maar eenmaal in Kenia komt Jordan voor een grote verrassing te staan: zijn voorganger is met de noorderzon vertrokken, het project ligt stil, de overheid werkt niet mee en er zijn spanningen tussen de verschillende stammen. Onverwacht verschijnt er de Engelse vrouwelijke arts Pippa. Met behulp van haar lijkt alles snel op rolletjes te lopen.

Toch loopt niet alles goed. Jordan heeft zijn gezin in Nederland achter gelaten en als hij verliefd wordt op Pippa en zijn contract in Oost-Horr verlengt is zijn vrouw woedend. Jordan keert terug en ook Pippa gaat tijdelijk naar Londen, maar alleen Jordan keert terug.

De oogst is voorbij van der kolkGeert van der Kolk heeft een verteller neergezet die een duidelijk beeld geeft van een Afrikaans land dat niet op westerse hulp zit te wachten. Er ontstaat dan ook een tweestrijd tussen het corrupte Kenia en de idealistische Europeanen. Ondanks de tegenwerking geeft Jordan niet op en raakt hierdoor letterlijk en figuurlijk steeds verder van huis: zijn vrouw reageert nergens meer op, Pippa keert niet terug, er wordt gestolen en hij raakt aan de drank. Ondertussen loopt de strijd tussen verschillende stammen steeds hoger op en worden de problemen groter dan ooit.

Met De oogst is voorbij heeft Van der Kolk een verhaal neergezet dat schokt. Niet alleen door de heftige gebeurtenissen, maar ook omdat het realistisch is. Dit wordt vooral duidelijk door het ‘wij’ versus ‘zij’ denken dat in deze roman naar voren komt. De westerlingen zien de Afrikanen als arm en onontwikkeld, terwijl de Kenianen Europeanen juist beschouwen als een bedreiging voor hun cultuur.

De oogst is voorbij is een confronterend boek dat laat zien dat ontwikkelingshulp niet altijd werkt en dat weglopen van je problemen niets oplost. Deze roman is misschien pessimistisch over ontwikkelingshulp, maar maar over het verhaal zelf ben ik positief: het heeft diepgang, is soms spannend  en geeft ons een andere kijk op ontwikkelingshulp in Afrika.

De oogst is voorbij  – Geert van der Kolk – Uitgeverij De Kring – 320 pagina’s – januari 2016 – 9789462970052 – €19,95