Lily moet regelmatig toekijken hoe haar vader haar moeder mishandelt. Wanneer ze kennis maakt met de dakloze Atlas vinden ze al snel steun bij elkaar, maar als Atlas verhuist naar familie in een andere stad, valt Lily in een groot gat. Jaren later woont Lily in Boston en ontmoet ze op een dakterras de knappe neurochirurg Ryle. Tijdens hun opbloeiende relatie komen ook de herinneringen aan Atlas terug en op het moment dat hij weer in haar leven verschijnt, blijkt dat haar leven niet zo stabiel is als het lijkt.

Hoovers eigen ervaring

Er zijn thema’s waar veel schrijvers zich niet aan wagen. Huiselijk geweld is er daar één van. Colleen Hoover vond daarentegen dat er meer over dit heftige thema geschreven mag worden en baseerde Nooit meer deels op eigen ervaring. Ze geeft in haar roman dan ook antwoorden op verschillende vragen die voor de buitenwereld moeilijk te begrijpen zijn. Want waarom blijft een vrouw bij een man die haar slaat? Hoe kan het überhaupt gebeuren dat er sprake is van mishandeling tussen twee mensen die van elkaar houden en waarom laat iemand die opgroeit in een omgeving met huiselijk geweld dit in haar volwassen leven weer toe?

Personages maken het verhaal

Om een duidelijke situatie van huiselijk geweld neer te zetten die ook nog eens begrip opwekt zijn er goede personages nodig. Het neerzetten van personages is Hoover dan ook goed gelukt. Doordat de lezer een kijkje krijgt door Lily’s ogen als tiener en als volwassene wordt al snel duidelijk hoe zij in elkaar zit en hoe zij is beïnvloed door haar jeugd. Ryle wordt neergezet als een knappe, maar lichtelijk arrogante man, die van Lily houdt. Toch blijkt ook hij zijn slechte kanten te hebben en komt de lezer, net als Lily, voor een moeilijke keuze te staan. Niet alleen Lily, Ryle en Atlas zijn geloofwaardig, maar ook Lily’s moeder en andere personages komen in Nooit meer goed uit de verf. Hoe fijn dat ook is voor het verhaal, voor de lezer zorgt dit juist voor verschillende pijnlijke momenten. Het zou dan ook verstandig zijn als boekhandels deze roman verkopen inclusief een zakje tissues.

 

 

Een niet standaard driehoeksverhouding

En over personages gesproken, er is net als in veel verhalen sprake van een driehoeksverhouding. Driehoeksverhoudingen hangen vaak aan elkaar van de clichés. Toch weet Hoover het interessant te houden door Atlas als figuur uit het verleden op te laten treden. Lily en Atlas hebben een bijzondere band die doorwerkt in het heden, maar toch is Atlas geen direct risico voor Lily’s relatie met Ryle en ontstaat er geen twijfelsituatie tussen twee mannen zoals in veel New Adult boeken.

Dagboekstijl

Ondanks dat het verhaal en de personages goed zijn uitgewerkt, blijft de schrijfstijl achter. Alles wordt beschreven door de ogen van Lily, afgewisseld door dagboekfragmenten uit haar jeugd. Aan de ene kant zorgt het ik-perspectief voor een duidelijk beeld van de situatie en wekt het medeleven op voor Lily. Aan de andere kant leest het hele boek als een dagboek en hierdoor wordt niet het verhaal, maar wel de stijl op sommige punten eentonig. Jammer.

Een roman zonder vooroordelen

Het mooie aan Nooit meer is, is dat Hoover de mannen met losse handjes niet als slechteriken neerzet, maar wel laat zien hoe zij in de situatie komen waarin ze slaan en dat dit moeilijker te voorkomen is dan zij zelf ook zouden willen. Hoover schrijft dan ook: “Slechte mensen bestaan niet. We zijn allemaal alleen maar mensen die soms verkeerde dingen doen.” Het is knap hoe Hoover huiselijk geweld heeft verwerkt in dit boek zonder echt vooroordelend te zijn naar zowel de daders als slachtoffers. Daarnaast weet ze het hoofdthema goed af te wisselen met leuke bijpersonages, romantiek en erotiek, waardoor het verhaal vermaakt en raakt.

3/5

400 pagina’s – uitgever: Z&K – maart 2018 – vertaald door Erica Rijsewijk – 9789401910552