Er tikt wat regen tegen het raam, ik zit op de bank onder een dekentje, de stoom komt nog van mijn kop thee en bovenal heb ik een boek in mijn handen. Klinkt niet verkeerd, toch? Mij hoor je op dat soort momenten in ieder geval niet klagen. Maar wat heb ik nu écht nodig om een boek te lezen?

1. Een plek

Ik lees altijd en overal. Ik kan in de trein net zo goed van een boek genieten als aan een eettafel. Niet te veel afleiding om me heen is mooi meegenomen, want dan kan ik me net iets beter op het verhaal concentreren. Op een gemiddelde avond speelt mijn vriend een spel op zijn computer en zit ik met mijn neus in een boek. Zitten heeft mijn voorkeur. Liggend lezen vind ik altijd zwaar voor mijn armen en staan doe ik regelmatig, maar toch blijft zitten het meest praktisch met een roman in mijn handen.

2. Iets te drinken

Ik ben een echte theeleut en een lekkere kop thee maakt het lezen van een boek toch een stuk aangenamer. Als het weekend is en ik heb in de avond geen feestje of bezoek, dan ruil ik mijn thee wel eens om voor glas wijn. En dan word ik het gelukkigst van rood.

3. Een boek

Logisch, want zonder boek kan ik niet lezen. Maar er is altijd een verschil tussen boeken. Als het goed is dan heb ik eigenlijk niks nodig, dan vergeet ik alles om me heen en zit ik in een heel andere wereld. Mijn thee wordt dan koud en ik ben me dan ook niet meer bewust van die lekker warme deken. Helaas zijn echt goede boeken op één hand te tellen. Echt slechte boeken overigens ook. Maar dan neem ik gewoon een extra wijntje.