Ik vierde gisteren niet alleen Nieuwjaarsdag, maar ook het éénjarige bestaan van Hoofdstuk 12! Hoera! Ik blikte een paar dagen geleden al terug op 2016, maar ik wil ook even vooruitkijken. Ik ben namelijk tevreden met mijn blog, maar er zijn toch een paar dingen die ik net iets anders wil gaan doen.

De basis blijft

Het lijkt me logisch, maar ik wil het toch even benadrukken: ik blijf gewoon recensies schrijven, want dat vind ik leuk. Iedere maand zal beginnen met een Vers van de pers waarin ik mijn favoriete boeken in het zonnetje zet die nog worden gepubliceerd. Aan het einde sluit zoals altijd af met een Hoofdstuk van de maand met een samenvatting van alles wat zich heeft afgespeeld op mijn blog. Tussen deze twee traditionele blogposts in zal ik de recensies, evenementenverslagen, lijstjes en nog meer zaken met betrekking tot boeken online zetten.

Dit komt erbij

Ten eerste merk ik dat ik toe ben aan structuur. Ik kan soms dagen bezig zijn met het bedenken van een nieuw stukje voor op mijn blog. De eerste en de laatste post van de maand liggen vast en daarnaast wil ik minstens één recensie per week plaatsen. Dit wil ik aanvullen met één andere blogpost.

Over boeken

Met het oog op dat ik binnenkort afstudeer en ik daarna hoogstwaarschijnlijk de kennis die ik de afgelopen drieënhalf jaar heb opgedaan niet vaak meer nodig zal hebben, wil ik maandelijks iets schrijven over boeken en/of literatuur. Om een paar voorbeelden te noemen: wat is literatuur nu precies? Welke vertellers bestaan er? Vanuit welke stromingen kun je naar een roman kijken? En dat op een manier die voor iedereen te begrijpen is.

Eigen werk

Daarnaast wil ik iets engs gaan doen. Ik heb zelf altijd graag fictie geschreven, maar tijdens mijn studie schoot dat er bij in. Ik heb wel twee keer een cursus creatief schrijven gevolgd, dus helemaal stil heb ik niet gezeten, maar na mijn studie wil ik toch weer zelf gaan schrijven. Het idee op dit moment is tweemaandelijks een kortverhaal of gedicht te schrijven en deze online te plaatsen. Op deze manier kan ik in mijn eigen tempo ontdekken welke stijl mij ligt en verstoffen de bestanden daarna niet in Word-bestand.

Poëzie

Wat ik ook weer op wil pakken is het lezen en recenseren van poëzie. Ik lees op het moment regelmatig een bundel met gedichten, maar iets weerhoudt me ervan om er ook echt iets over te schrijven. Dat ‘iets’ ga ik aan de kant zetten om zo’n vier keer per jaar uitgebreid in te gaan op dichtkunst van Nederlandse bodem, want ik vond op de universiteit niets leuker dan het uitpluizen van gedichten.

Hoeveel boeken wil ik lezen?

2017 wordt een jaar vol onzekerheden. Waar vind ik werk? Kunnen we eindelijk een keer verhuizen? Ik weet het allemaal niet. Het lukt me al jaren om in 12 maanden veertig boeken te lezen, maar ik ga toch een poging doen om een boek per week te lezen, gewoon omdat ik weet dat lezen een van de weinige dingen is waarmee ik mijn hoofd leeg kan maken. Het is niet verkeerd om dat iets meer te doen en iets minder in de wondere wereld van social media te dwalen. Het is simpelweg een stok achter de deur en geen verplichting, want lezen moet leuk blijven.

Ik hoef me dit jaar in ieder geval niet te vervelen. Ik kan niet wachten op wat 2017 te brengen heeft!