Mocht er bij de naam Pepijn Lanen geen belletje gaan rinkelen, dan zegt De jeugd van tegenwoordig je vast wel iets. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit goed naar hun nummers heb geluisterd. Ik was in mijn jongere jaren een metalmeisje, dus rapmuziek was een ver van mijn bed show. Gelukkig zit ik jaren later in een een experimentele leesfase en werd ik erg nieuwsgierig naar deze roman van rapper Faberyayo

Naamloos is het verhaal van een mannelijke dertiger. Na een avond wild stappen met drank en drugs wordt hij wakker zonder zich zijn naam te kunnen herinneren. Als dat al niet lastig genoeg is blijkt hij ook nog eens al zijn spullen te zijn verloren, zit er een barst in zijn pinpas en verblijft hij tijdelijk in het appartement van een kennis. De jongeman gooit hierna het roer om door een maand te stoppen met drank en drugs. Hiermee begint ook de zoektocht naar zijn identiteit.

Als lezer word je afwisselend meegenomen naar de dagen voor het verlies van de identiteit en de dagen erna. Langzaamaan ontdek je wat er die ene avond is gebeurd waarna er nog maar één vraag overblijft: vindt deze naamloze persoon zijn identiteit weer terug?

We kennen allemaal het gevoel dat we alles kwijt zijn geraakt, inclusief onszelf, en dat zorgt op veel punten voor herkenbaarheid, maar het mooiste aan Naamloos is de overduidelijke liefde voor literatuur en taal. Het hoofdpersonage leest regelmatig een stukje uit De gebroeders Karamazov van Dostojewsi. Daarnaast creëert Lanen prachtige zinnen door te spelen met woorden, zonder ingewikkeld te worden. Het levert mooie taal op die past bij het verhaal en het personage. Deze rapper heeft de kunst van doseren overduidelijk onder de knie en maakt zijn romandebuut daarmee een genot om te lezen.

Als een ring van Saturnus cirkelen mijn bezittingen ver buiten mijn bereik om me heen. De brokstukken van een oud leven die nooit meer deel uit zullen maken van Planeet Ik, maar zich er toch toe aangetrokken blijven voelen.

Er zijn boeken met originelere thema’s dan Naamloos, maar als je van mooie moderne taal houdt, dan mag dit boek niet in je kast ontbreken.

4