Op Twitter liet ik het al weten, ik datete met Stephen King. Dat klinkt velen vast spannend in de oren, maar voor mij was het iets minder spannend want ik moest het van mijn vriend. Hij probeerde al acht jaar lang om me eens een kop thee te laten drinken met één van zijn favoriete schrijvers, maar ik had daar eerlijk gezegd geen zin in. Vriendlief is helaas net zo goed in zijn zin doorduwen als de gemiddelde vrouw en dus beloofde ik voor het einde van dit jaar een Stephen King te lezen in de hoop dat hij daarna acht jaar zijn mond zou houden.

mr-mercedesIk koos uiteindelijk voor het boek Mr. Mercedes, waarin gepensioneerd rechercheur Bill Hodges depressief zijn pensioen doorbrengt. Hij kijkt TV, speelt met zijn wapen en eet ongezond. Dan ontvangt hij een brief van de dader, Mr. Mercedes genoemd, van een aanslag waarbij verschillende mensen zijn overleden. Hodges werd toentertijd op de zaak gezet, maar heeft deze nooit op kunnen lossen. Hij is ervan overtuigd dat hij de dader nu wel kan pakken, maar de klok tikt, want er staat een nieuwe aanslag op de planning…

Het eerste wat mij opviel was dat Stephen King weet hoe je een verhaal moet schrijven. De personages worden regelmatig afgewisseld, waardoor je steeds een beetje meer van Hodges en de dader weet. Dit is ook het punt waarop de spanning ontstaat: de lezer weet meer dan de personages. Toch duurt het een tijdje voordat Mr. Mercedes echt spannend wordt. Over de eerste delen van het boek heb ik dan ook ruim een week gedaan, terwijl ik de laatste delen in twee avonden uitlas omdat ik het niet weer weg kon leggen.

Over de personages ben ik iets minder enthousiast. De meesten zijn namelijk personages waar je geen medeleven voor voelt. Ze blijven stuk voor stuk heel afstandelijk, mede door de vertelstijl als door de karakters. Ondanks dit negatieve punt is wel duidelijk dat Stephen King onderzoek heeft gedaan naar daderprofielen, wat zorgt voor een goed beeld van Mr. Mercedes en daarmee dat het verhaal wel geloofwaardig overkomt.

Mr. Mercedes is een boek waar je eerst veel tijd in moet steken voordat je resultaat ziet. Het einde is spannend en er komt dan ook wat meer leven in de personages, maar de uren ervoor zijn alles behalve een pageturner. Ik betwijfel of ik snel een nieuwe date met Stephen King plan, maar mocht ik dat willen dan heeft mijn vriend het vervolg met alle liefde voor me klaar liggen.

3/5

Mr. Mercedes – Stephen King – 424 pagina’s – Luitingh-Sijthoff  – mei 2015 –  789021016160 – Ebook €9,99