Gisteravond maakte ik de halve wereldreis van Helmond naar Amsterdam voor Hebban Live! Als Hebban recensent leek het me leuk om aanwezig te zijn bij de huldiging van de winnaars van de Hebban Awards 2016 en de bekendmaking van de Hebban Debuutprijs. Vandaag een kort verslag met wat roze foto’s die bijna doen vermoeden dat ik ergens anders was dan bij een boekenevenement.

Hebban Awards 2016

Stiekem vond ik het toch een beetje jammer dat de winnaars al bekend waren, want dat zorgde toch voor iets minder spanning. Voor wie de uitslag heeft gemist, de prijzen gingen naar Zolang er leven is van Hendrik Groen voor beste roman, De doodsvogel van Samuel Bjørk voor beste thriller, Ma van Hugo Borst voor beste non-fictie, en naar Kapot van Carry Slee voor beste young adult.

hebban-live-awards

Hugo Borst hield een kort praatje en Carry Slee mocht haar beeldje ontvangen van HEX auteur Thomas Olde Heuvelt. Samuel Bjørk kon niet aanwezig zijn, maar had een bedankvideo opgenomen en Hendrik Groen bleef een mysterie door iemand van de uitgeverij een brief voor te laten lezen.

Hebban Debuutprijs

Deze uitreiking was wel spannend, want nog bijna niemand wist wie er met deze prijs naar huis zou gaan. Vier van de vijf genomineerden waren aanwezig een werden eerst geïnterviewd door Bart Gielen, die overigens ook de hele avond aan elkaar praatte. Zo ging hij in gesprek met Lize Spit (Het smelt) en Eric Rozing (De psychiater en het meisje) om daarna Sandra Bernart (Ik zag Menno), Inge van der Krabben (Tot waar we kijken kunnen) aan de tand te voelen.

hebban-debuutprijs

Tussendoor waren er nog een aantal prozapitches van Jente Posthuma, Haro Kraak, Anke Laterveer en Octavie Wolters. De pitches duurden maar twee minuten, maar sommigen hebben me hiermee toch nieuwsgierig gemaakt naar hun boek.

Hierna was het moment van de waarheid: Lize Spit ging er met de Hebban Debuutprijs vandoor.

Goodiebag

goodiebag

Na de uitreiking van de Debuutprijs was er een borrel en ging iedereen naar huis met een goodiebag. Deze was gevuld met een aantal voorpublicaties, Een week in Parijs van Jojo Moyes en Samen van Anita Terpstra.

Toen was het alweer tijd voor een lange rit naar huis, maar gelukkig had ik genoeg boeken bij me om thuis te komen zonder me te vervelen.