Mijn leestempo ligt dit jaar niet hoog, maar ik kom gelukkig wel aan boeken toe. We zijn over de helft van het jaar en dat is in mijn ogen een goed moment om terug te blikken op mijn favoriete boeken van de eerste zes maanden!

3. Desnoods de hele wereld – Eva Louise Bakker

Wat zou jij doen als er opeens dertigduizend euro op je rekening staat? Zou je het houden of geef je het terug? Het hoofdpersonage Anna kiest ervoor om de gever van de dertigduizend euro die opeens op haar bankrekening staat te zoeken, maar dat is lastiger dan het lijkt. Velen zouden na een paar extra nulletjes op de bankrekening een leuke vakantie boeken, maar Anna wordt juist heel onrustig van het onverwachte cadeau.

Bakker schreef een interessante roman die een aanrader is voor iedereen die een kijkje wil krijgen in het leven van een volwassen vrouw met autisme. Laten we vooral niet vergeten dat Desnoods de hele wereld een debuutroman is. Voor mij voelde dit absoluut niet zo, misschien komt dit doordat de de schrijfster al ervaring opdeed met het schrijven van columns en een kinderboek.

Lees mijn hele bespreking hier.

2. Wolf – samengesteld door Maartje Laterveer

Wolf is een essaybundel waarin dertien vrouwen op zoek zijn naar een antwoord op de vraag: wat maakt de vrouw? Dat is normaal gezien al een interessante vraag, maar in deze tijd van de moderne vrouw en de #MeToo-beweging misschien wel nog interessanter. De vrouwen die hebben bijgedragen aan deze essaybundel hebben verschillende achtergronden, culturen en leeftijden waardoor er een brede, maar boeiende kijk op de vrouw wordt gegeven door de pagina’s heen.

Door Wolf werd ik weer alert op het feit dat de rolverdeling nog altijd niet even eerlijk is, dat er nog een weg is te gaan en dat we er alleen zelf iets aan kunnen doen. Dit geldt overigens niet alleen voor vrouwen, maar ook voor LGBT’s en, geloof het of niet, ook voor mannen. Dit is het belangrijkste boek dat ik dit jaar gelezen heb, dus ik kan niets anders dan iedereen aanmoedigen om deze essaybundel ook te lezen.

Lees mijn recensie hier.

1. Echo – Thomas Olde Heuvelt

Nick en zijn klimmaatje Augustin zijn in de Zwitserse Alpen. Ze worden tijdens hun tocht aangetrokken tot een berg die de Maudit heet en waar bijna niets over bekend is. Ondanks het onheilspellende gevoel dat deze berg geeft, is de aantrekkingskracht om deze berg te beklimmen groter. Ze besluiten de Maudit te beklimmen, maar dit bekoopt Augustin met de dood en Nick raakt in een coma.

Wanneer Nick ontwaakt, is hij niet alleen lichamelijk verminkt, maar ook op een vreemde manier veranderd. Zo voelen de mensen in zijn omgeving zich vreemd en gebeuren er nog vreemdere dingen in om hem heen. Nick wil niet praten over wat er op de berg is gebeurd en heeft gaten in zijn geheugen met betrekking tot wat er op de berg is gebeurd. Zijn geliefde, de Amerikaanse Sam, wil er alles aan doen om hem te helpen en samen vertrekken ze naar Zwitserland om te achterhalen wat er is gebeurd. Maar of Nick hier beter van wordt…

Met Echo heeft Olde Heuvelt een spannend en creepy boek met een vleugje humor geschreven. Maar de hoofdrol is ondanks alles weggelegd voor de liefde. Samen met de fijne schrijfstijl van deze getalenteerde auteur, zorgt dit ervoor dat je een boek in handen hebt dat je niet weg wilt leggen. Na Echo smeek ik dan ook om meer thrillers en horrorboeken in mijn kast.

Lees mijn hele bespreking hier.