2017…wat een jaar was dat. Het voelde als een behoorlijk saai jaar, maar nu ik terugblik is het toch één van mijn fijnere jaren geweest. Zo reisde ik een groot deel van Europa door voor een jaarlijks bezoekje aan Schotland, was ik in Riga en ging ik voor het eerst alleen op vakantie. Ik was namelijk een lang weekend in Milaan en heb daar een paar mooie avonden gehad. Als fan van Italiaanse muziek ging ik al naar een concert toen bleek dat de dag erna er gratis en voor niks verschillende Italiaanse artiesten optraden, waaronder Andrea Boccelli en Umberto Tozzi. Het was een belachelijk mooie avond. Maar ik deed meer dan reizen. Zo studeerde ik af, ontmoette ik schrijfster Nino Haratischwili, begon ik met het schrijven aan mijn eigen boek, groeide Hoofdstuk 12 als kool en werd Letteratura geboren. Ja, 2017 was fijn. Toen stond 2018 opeens voor de deur. Ondanks dat ik niet mag klagen vind ik het toch belangrijk om stil te staan bij wat ik wil bereiken en wat ik dit jaar kan doen om dichterbij mijn doelen te komen. Maar wat wil ik en hoe ga ik dat bereiken?

Lezen

Hoeveel boeken gaan het dit jaar worden? 40, 50, of zelfs 100? Ik weet het niet. Ik stel mezelf dit jaar dan ook geen specifiek leesdoel, maar er zijn wel een aantal dingen die ik wil doen. Ik heb op Hebban mijn Reading Challenge op 25 boeken gezet omdat ik weet dat ik dit zonder moeite ga halen. Want het draait niet om het halen van dat getal, maar om het plezier.

Ik begin in ieder geval met een werk dat ik al een tijdje wil (her)lezen: De goddelijke komedie van Dante. Hoe en waarom lees je hier. Daarnaast wil ik meer Italiaanse literatuur gaan lezen, want als ik iets mis dan is het Italië. Door boeken te lezen die te maken hebben met Italië, waan ik me toch even op een zonovergoten plein met een ijsje. Daarnaast ben ik niet voor niets afgestudeerd op Italiaanse literatuur. En natuurlijk blijft er genoeg ruimte over om alle andere pareltjes te lezen die in mijn boekenkast staan of nog uitgegeven moeten worden.

Blog

Ik heb er dus twee en daar wil ik meer balans in vinden. Ik heb me voorgenomen om op maandag en vrijdag hier iets te posten en op woensdag op Letteratura. Als het ook op Hoofdstuk 12 past dan zal ik het deels ook hier posten met een verwijzing naar het hele stuk. Dit alles geldt zolang mijn inspiratie strekt, want mocht ik een keer geen tijd, geen zin, of ideeën hebben dan ga ik het niet forceren. Het is meer dat het mij een structuur geeft en ik daardoor hopelijk ook een goede kwaliteit kan bieden op beide blogs.

Schrijven

De afgelopen weken ben ik er door de feestdagen niet aan toegekomen, want buiten de feestdagen om mocht ik gewoon werken. Maar ik wil heel graag halverwege dit jaar de eerste versie van mijn manuscript af hebben. De eerste ideeën voor een tweede boek beginnen al binnen te druppelen en toch wil ik me daardoor niet gaan haasten. Ik vind het vooral erg fijn om te schrijven, maar de tijd ervoor vinden is erg lastig. Of ja, ik heb in principe genoeg tijd, maar er zijn altijd aanbellende pakketbezorgers, telefoontjes en 300 auto’s per uur die langs mijn raam zoeven. Er lijkt niets anders op te zitten dan dat te gaan doen wat ik vaker van schrijvers hoor: ‘s nachts schrijven. Mocht er iemand zijn met tips, dan zijn ze altijd welkom!

En daarnaast

Ik ga sowieso weer een paar keer op vakantie. Daarnaast heb ik een leuke en goed betaalde baan, maar het is parttime en niet echt in mijn vakgebied, dus ik wil in de overige tijd als ZZP’er aan de slag. Een verhuizing zou ook niet verkeerd zijn omdat ik niet alleen mijn boeken niet meer kwijt kan, maar ook de rest van het appartement uitpuilt. En dan uiteindelijk nog een ding waar ik eerlijk gezegd tegenop kijk: afvallen. Tijdens mijn scriptie ben ik ruim tien kilo aangekomen en momenteel ben ik iedere dag weer blij als ik het kantoor heb gehaald, op de tweede verdieping… Ik heb een abonnement afgesloten bij de sportschool om de hoek om daar, net als 80% van Nederland, aan hetzelfde goede voornemen te werken.

Ruim 800 woorden aan  goede voornemens. Ik heb komend jaar dus genoeg om naar te streven.