Het is alweer even geleden, maar op 15 maart vierde ik mijn zesentwintigste verjaardag. Een feestje is natuurlijk niet compleet zonder cadeaus en één van deze cadeaus was het Literair kookboek. Ik kreeg er ook nog een bakvorm in de vorm van een boek bij, dus deze bakkende boekenwurm was weer helemaal blij.

Literair kookboek

In veel boeken komen de lekkerste gerechten voorbij en dit kookboek geeft er de recepten bij. Maar dat is niet het enige. Ieder gerecht wordt besproken over vier pagina’s. Zo krijg je informatie over het gehele verhaal en de culinaire scene, worden er een aantal weetjes genoemd, en vervolgens volgt het recept zelf. Dit alles wordt extra aantrekkelijk gemaakt met afbeeldingen van de auteur, het boek en het recept. Dit Literair kookboek is niet alleen leuk om te lezen, maar ook heerlijk om naar te kijken.

Literair kookboek 5

Sprookjes, klassiekers en Nederlandstalige literatuur

De recepten zijn net zo afwisselend als de boeken waar ze uit komen. Denk aan een curry-gerecht uit Het dagboek van Bridget Jones en het snoephuisje uit Hans en Grietje. Maar ook hongerig makende gerechten uit klassiekers zoals Moby Dick, Pride and Prejudice en Eline Vere krijgen vorm in dit boek.

Sprookjes en kinderboeken beschrijven vaak lekkers waar je glazuur al van springt als je er alleen al over leest, maar iedere zoetekauw kan zich wagen aan de bosbessentaart met slagroom uit Sjakie en de chocoladefabriek en de high tea uit Alice in Wonderland.

Maar ook de Nederlandse en Vlaamse literatuur worden niet vergeten. Heb je altijd al de ovenschotel uit De eetclub willen maken? Of de oliebollen uit De avonden? Ben je benieuwd naar het varkensgebraad van Dimitri Verhulst? Met dit kookboek krijg je de kans om er niet alleen via de literatuur ervan te genieten, maar ook in het echte leven.

Literair kookboek 4

En nu de keuken in!

Door boeken te kiezen die we bijna allemaal (van naam) kennen met recepten die ons laten watertanden is dit Literair kookboek een boek om van de genieten. Door de afbeeldingen, extra weetjes en de mooie opmaak is dit het perfecte boek om eens rustig door te bladeren en vervolgens de keuken in te duiken. Dat laatste ga ik binnenkort zeker doen!

4/5

Literair kookboek – Sven de Potter – 191 pagina’s – uitgeverij THOT – 2012 – 9789068686050