Seksueel misbruik bij kinderen: we weten allemaal dat het bestaat, maar toch wordt er niet snel over gesproken. Kim van Kooten waagde zich met het verhaal van Pauline Barendregt aan dit heftige thema.

Het is Pucks vijfde verjaardag als zij en haar moeder worden opgehaald door Ome Meneer, de nieuwe liefde van haar moeder. Door bij deze wat oudere man in te trekken, verruilen ze een Rotterdamse achterstandswijk voor een kast van een huis. Bij aankomst wordt Puck meteen bedolven onder de cadeaus en ook haar moeder geniet van alle luxe, maar heeft geen oog voor haar dochter.

Ome Meneer, die erop staat dat Puck hem papa noemt, heeft zo de ruimte om wél aandacht aan het meisje te geven. Zo wast hij drie keer per week haar haren waarna hij haar zonder handdoek afdroogt en haar grondig ‘onderzoekt’. Puck groeit op in materiële luxe terwijl het misbruik toeneemt. Het is een geheim dat steeds zwaarder wordt om te dragen en ondanks dat Puck regelmatig de aandacht van haar moeder probeert te trekken en ook haar leraar probeert te benaderen, komt de waarheid niet makkelijk boven water.

Puck is een personage dat je wilt omarmen. Ondanks haar heftige ervaringen blijft ze grapjes maken waardoor er soms, met een bittere nasmaak, toch iets te lachen valt. En hoe ongeïnteresseerd Pucks moeder ook is, Puck zorgt wel altijd voor haar moeder. Dit maakt het leven voor de dan puberende Puck niet makkelijker. Toch zijn dit soort personages zoals ‘mama’ en ‘papa’ nodig om mee te kunnen leven met het jonge meisje. Op een leraar na zijn ook de bijpersonages alles behalve behulpzaam, in ieder geval niet in het voordeel van Puck.

Van Kooten heeft dit verhaal aangrijpend, pijnlijk, maar mooi beschreven. Door het misbruik minimalistisch te beschrijven blijft het onderbewust extra pijnlijk, omdat je weet dat het regelmatig plaatsvindt. Daarmee heeft de schrijfster niet alleen een boek geschreven dat indruk maakt, maar ook de kern raakt van dit probleem in onze maatschappij: we weten dat het gebeurt, maar we zijn ons er vaak maar minimaal van bewust.

Lieveling van kooten

Lieveling – Kim van Kooten – 224 pagina’s – Overamstel Uitgevers – november 2015 – ISBN: 9789048830244