Het is een avond in november als de Zweedse Maria arriveert in het Zuid-Engelse Winsford. Ze huurt er een huis en neemt daar het besluit om haar hond Castor te overleven. Wie is deze vrouw met haar hond? En waar is haar man, een hoogleraar literatuur, gebleven?

Dagboeksfeer

Het hele verhaal wordt beschreven door de ogen van Maria. Vaak beginnen de hoofdstukken met een datum en het weer van die dag, waarna de dag zelf (of een deel daarvan) wordt beschreven in de ik-vorm. Hierdoor krijg je het gevoel dat je meeleest in iemands dagboek en dit heeft twee verschillende effecten. Ten eerste geeft het je als lezer extra spanning omdat je het idee hebt dat je iets leest wat je niet mag lezen. Ten tweede leer je Maria beter kennen dan wie dan ook in haar omgeving. Haar geheimen, haar keuzes, de band die ze heeft met Castor, alles staat uitgebreid beschreven. En waar dit misschien alsnog wat saai kan klinken, slechts feiten lezen van iemands leven, is dat het absoluut niet.

Het zijn de details

Håkan Nesser heeft het talent om met details te werken zonder het verhaal langdradig te maken. Zo ben je je niet alleen bewust van de data en het weer, maar waan je jezelf ook in het Engelse landschap en de pubs. Nesser weet een mysterieuze sfeer neer te zetten zonder onrealistisch te worden. Daarnaast ontstaat de spanning deels door details, maar ook doordat Nesser speelt met tijden.

de-levenden-en-de-doden-in-winsford

Spanning door afwisseling tussen heden en verleden

Maria blikt regelmatig terug op het verleden, waardoor er steeds duidelijker wordt wie Maria is en wat ze in Winsford doet. Door heel gedoseerd op het juiste moment informatie los te laten, die Maria zelf soms ook nog moet ontdekken, ontstaat er spanning waardoor je niet anders wilt dan doorlezen.

Maar het sterkste punt is…

het hoofdpersonage Maria. Nesser weet een vrouw neer te zetten die op het eerste oog doodnormaal lijkt, maar is gevormd door een heftig verleden. Zo lijkt ze bijvoorbeeld een betere band te hebben met haar hond dan met haar kinderen. Toch heeft ze een kracht: ze maakt een besluit en leeft daarnaar. Hierdoor weet ze, wat er ook gebeurt, gewoon door te gaan met leven.

Conclusie

Op het omslag staat “Niemand mag weten wat Maria heeft gedaan…” en toch hoop je met iedere bladzijde die dichter naar het einde gaat te ontdekken wat er is gebeurd. De sfeer in het dorp is vriendelijk, maar tegelijkertijd geeft het je de kriebels. De landschappen zijn mooi, maar mysterieus. En het verhaal van Maria kun je begrijpen, maar uiteindelijk kruipt het onder je huid.

De levenden en de doden in Winsford heeft alle ingrediënten voor een mysterieus verhaal, dat je pas loslaat als je de laatste pagina hebt gelezen.

Wil je dit boek winnen? Dat kan!

Kijk hier voor meer informatie (inclusief een interview met de schrijver), reageer en maak kans op één van de drie gesigneerde exemplaren!

winactie-nesser

4/5

De levenden en de doden in Winsford – Håkan Nesser – 416 pagina’s – De Geus – oktober 2016 – 9789044535679 – te koop voor €19,99